Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 В Тексас протестират срещу щатското финансиране за пистата в Остин

В Тексас протестират срещу щатското финансиране за пистата в Остин

37
0
Формула 1

$25 млн. годишно за Формула 1 ще бъдат отделяни от бюджета на щата Тексас в продължение на десетилетие (до 2022 г.) според плановете на местната власт. Това обаче никак не допада на хората там, тъй като понастоящем се търсят варианти за покриване на 15 млрд. долара дефицит, натрупан през последните две години, твърди проучване на агенция Блумбърг.

Ситуацията е особено напрегната, тъй като до 100 000 учители може да бъдат уволнени, за да се стабилизира бюджетната криза. Подобни мерки са повод за въпроси защо Тексас финансира състезателна писта, а не училищата си. Ако проектът бъде изпълнен, 250 млн. долара от щатските приходи ще се инвестират в Гран при за период от 10 години, докато в момента вече се съкращават бюджетите на редица институции.

Не разбирам защо 25 души от Остин не извадих по 1 милион долара всеки, ако са смятали, че това е толкова добра възможност, вместо щатът да се натоварва с тези $25 млн. Би трябвало средствата да се набират посредством частни източници – заяви сенатор Дан Патрик, който наскоро изрази недоволството си от отделяните за проекта щатски пари.

Организаторите в Остин са убедени, че надпреварата от Формула 1 там ще е успешна. В проекта е заложено 25-те милиона да покриват домакинската такса и да се изплащат на Формула Уан Мениджмънт.

Общо всичко пък би трябвало да излезе около $300 млн. От пистата съобщават и че там ще се открият 1300 работни места (но не постоянни), а събитието ще налее $400 млн. в бизнеса на района. Това, твърдят организаторите, ще помогне за раздвижване на местната икономика и ще привлече спонсори в щата.

Държавната подкрепа е крайно съществена за провеждането на надпревари от Формула 1, при това съвсем не само в САЩ. На практика пистите от последните десетилетия се изграждат само след получаване на правителствени гаранции (и понякога финансиране), тъй като разходите са прекалено високи за покриване от независими, частни източници. За хората в Тексас обаче отделянето на толкова много пари за едно състезание годишно при наличието на далеч по-сериозни и належащи проблеми е непонятно.