Начало Рали Валкнер запази сериозен аванс при моторите, Вилагра поведе при камионите

Валкнер запази сериозен аванс при моторите, Вилагра поведе при камионите

55
0

Матиас Валкнер с КТМ запази сериозен аванс от половин час при моторите след 11-ия етап на Дакар от Белен до Чилесито с дължина 280 км. Австриецът кара внимателно в етапа и завърши 5-и, на 11 мин от най-бързия Тоби Прайс с КТМ.

Втори завърши Кевин Бенавидес с Хонда (+1:38 мин) и излезе на 2-о място в общото класиране, като съкрати с 10 мин изоставането си от Валкнер, което е точно 32 мин. Прайс е 3-и на 39:17 мин. Антоан Мео с КТМ, завършил отсечката 3-и, е 5-и в общото класиране, като пред него е Фарес Гуел с КТМ.

В същото време един от големите претенденти за победата Хоан Бареда Борт с Хонда отпадна от състезанието. Допреди този етап той бе 2-и в общото класиране, на 39 мин зад Валкнер. Но от събота насам караше с болки в коляното след инцидент.

98 километра след началото на етапа днес Бареда Борт спря и поиска медицинска помощ. След това той бе откаран в медицинския център във Фиамбала и организаторите на ралито потвърдиха, че той е аут от надпреварата.

Изненадваща развръзка имаше в етапа при камионите. Досегашният водач в генералното класиране Едуард Николаев от Камаз загуби цели 41 мин спрямо Фредерико Вилагра с Ивеко. Така последният излезе начело с 16 мин аванс пред руснака, което предвещава интересна битка в последните отсечки.

Интрига няма в категорията на ATV-ата, където Игнасио Касале с Ямаха запази голям аванс от 1 час и 34 мин пред Николас Кавилясо (Ямаха), който бе най-бърз в днешния етап. Касале завърши отсечката 2-и на 15 мин, а 3-и остана Шилов с Ямаха. В генералното класиране 3-и е Гонзалес Феироли с Ямаха на повече от 2 часа от лидера.