Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 В Уилямс очакват бъдещето на Ботас да стане ясно тази седмица

В Уилямс очакват бъдещето на Ботас да стане ясно тази седмица

44
0

Заместник-шефът на екипа на Уилямс – Клер Уилямс, заяви, че очаква бъдещето на Валтери Ботас да стане ясно до края на тази седмица. Финландецът е считан за сигурен заместник на Нико Розберг в Мерцедес, след като германецът се оттегли от спорта. Ботас вече бе на посещение във фабриката на Мерцедес преди Коледа, за да му бъдат взети мерки за седалка и да бъде уточнена позицията му в кокпита.

„Ситуацията се проточи и мисля, че всеки иска да знае какво ще се случи и най-вече кой ще бъде съотборник на Хамилтън следващата година, заяви Клер Уилямс пред Sky Sports. – Знаем, че отговорът ще дойде от Тото Волф. Това е страхотна възможност за Валтери. Той даде много на тима. Винаги сме казвали, че ако това може да се случи (той да премине в Мерцедес) и то е позитивно за Уилямс, тогава то това е правилното нещо.

Никой няма нужда и не желае да пилот в тима си, който иска да бъде някъде другаде. Освен това не е добре да спреш пилот, който има такава страхотна възможност, особено в този етап на кариерата на Валтери. Почти сме стигнали до споразумение и се надявам да можем да направим обявление през тази седмица. Но това трябва да е правилното решение за Уилямс, независимо какво може да е мнението на другите.”

При положение, че Ботас напусне Уилямс, то това почти сигурно означава, че той ще бъде заместен от досегашния титуляр Фелипе Маса, който обяви оттеглянето си от спорта. Според информациите бразилецът вече се е съгласил да остане в F1 още 1 година срещу 5 милиона паунда.

„Не мисля, че Фелипе непременно искаше да напусне спорта, каза в тази връзка Клер. – Тези момчета, като него, се състезават от 6-годишна възраст и това е в тяхното ДНК. Затова и го правят. Ако Фелипе се върне, не вярвам, че ще му липсва състезателен дух. Не бихме взели пилот, за който имаме съмнения, че има способността да свърши нужната работа за нас.”

Клер заяви още, че Уилямс се интересува силно от възможността да подпише с Пади Лоу, като подчерта, че преговорите с него са отделни от тези с Ботас. Наскоро се появиха предположения, че двете неща са свързани, като от Мерцедес биха пуснали Лоу да почне работа веднага в Гроув, ако получат Ботас за пилот.