Начало Други V1 Challenge стартира в България

V1 Challenge стартира в България

57
0

Шампионатът V1 Challenge България стартира на 22 юни в Пловдив, по централните булеварди на квартал Тракия. Освен състезанието,в продължение на 4 часа ще има зрелищни автомобилни демонстрации, забавления и шоу програма с хиляди изненади.

Първият автомобилен фестивал започва от 16 ч. на 22 юни, неделя. Автомобилните състезатели Петър Гьошев, Тодор Славов и Пламен Стайков като гости пилоти ще премерят сили на първото състезание от уникалния по рода си шампионат V1 Challenge България.  В международното състезание ще се изправят едни срещу други както популярни и опитни, така и млади автомобилни пилоти. През летните месеци надпревари ще има в общо 6 областни града в страната, като след Пловдив, са в Бургас на 13 юли,  във Варна на 24 август,  в Русе на 21 септември, 12 октомври в Стара Загора и на 2 ноември в София ще бъде финалът.

Новата надпревара е със специално създадените за състезания автомобили, наречени Volkicar от автомобилния шампион Волкан Ъшък. За дизайна им са използвани високотехнологични компютърни програми CAD CAM, Catia. До момента са произведени общо 75 броя в Турция. VOLKICAR има дължина 3 метра, тегло 530 кг, с една седалка, двигател с мощност 115 к.с., секвенционална скоростна кутия. Колите са много бързи и маневрени, изградени на тръбно шаси и със специално проектирано окачване.

Форматът на шампионата е разработен с цел състезанията да са достъпни и всички феноведа имат възможността да бъдат свидетели на надпреварата.  Затова, за трасе се използват булеварди или централни пространства в градовете, като феновете стават свидетели на цялото състезание и на екстремни и атрактивни демонстрации от популярни гост пилоти и забавни активности от партньори и каскадьори в продължение на 4 часа.

Целта на шампионата е да бъде достъпен и за пилотите, които имат желание да се състезават. Организаторите осигуряват колите Volkicars и тяхната подрръжка за целия шампионат. Пилотът не се грижи за сервизирането на колата, гуми и гориво. Преди всяко състезание пилотите само слагат ръкавиците и каската, и се състезават със спортни автомобили с напълно еднакви технически показатели. В края на всеки кръг победителят ще получава 2000 лв, вторият 1000 лв, а третият – 500 лв. Заедно с паричните награди, в края на състезателния сезон на V1 Challenge България, първият в генералното класиране ще грабне специална купа със златно покритие, подгласникът му – купа със сребърно и заемащият трето място – трофей с бронзово покритие.

Класирането във V1 Challenge е на базата на точки от 6-те кръга състезания. Първият взема във всеки кръг 10 точки, вторият – 8, третия – 6 точки, а на следващите места 5, 4, 3, 2 и на 8-ото място 1 точка. При равенство в точките в края на шампионата пилотът с най-много първи и втори места по време отделните турове ще бъде обявен за шампион.