Начало Други V10 TDI – тайната на Ауди R15

V10 TDI – тайната на Ауди R15

62
0

Двигателите V10 TDI са тайната на победителите в тазгодишните 24 часа на Льо Ман с автомобили Ауди R15, категорични са от тима. Приблизителната мощност е 440 kW и е с турбо с Variable Turbine Geometry (VTG).

VTG е стандартна разработка за Ауди TDI в серийните автомобил на компанията. Използването в Льо Ман помага на инженерите да създадат вариант на технологията за по-малки, високоефективни турбомотори, които да се използват в бъдеще.

– На Льо Ман се работи при температури от над 1000 градуса по Целзий, каквито не се достигат в други агрегати – обяснява шефът на отдела за развитие на моторите в Ауди Спорт Улрих Барецки. – VTG е прекрасен пример за трансфера на технологии от автомобилния спорт към серийните модели и нашата работа в Ауди.

Изискванията за дизеловите двигатели през 2010 г. бяха особено сериозни заради наложените от правилата рестрикции.

– Извличането на по-висока мощност от моторите без да жертваме издръжливостта бе сериозно предизвикателство, но екипът ни се справи с него по невероятен начин. Не използвахме пълния потенциал на нашите V10 TDI тази година, за да сме напълно сигурни. Затова и бяхме наясно още преди надпреварата, че няма да сме с най-бързите коли, но че R15 ще е много силен от друга гледна точка автомобил. Целта ни в развитието на R15 беше повишаване на ефективността му с 20% и успяхме да я постигнем. Работихме страшно упорито през последните месеци, за да се случи това, а то прави успеха ни още по-удовлетворителен – обясни шефът на Ауди Спорт Волфганг Улрих.