Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Валентино Роси изумил Шумахер с постиженията си с болида от F1

Валентино Роси изумил Шумахер с постиженията си с болида от F1

135
0
Михаел Шумахер,роси

Валентино Роси изумил Михаел Шумахер по време на първия си тест с кола от Формула 1 с Ферари през 2004 г.  Това разкри бившият инженер във Ферари Луиджи Мацола, който във въпросния ден е проследил изпитанията на пистата.

Доктора на няколко пъти тества болида на Скудерията в периода 2004-2010 г., като имаше и спекулации, че той може да премине от 2 на 4 колела и да започне да се състезава във Формула 1.

Дори тогавашният президент на Ферари Лука ди Монтедземоло искаше да пусне трета кола на тима, която да бъде управлявана от Роси, ако правилата го позволяват.

Това така и не се случи, а Роси остана в MotoGP, където спечели още няколко титли. Мацола обаче много добре си спомня първия тест на Роси на Фиорано и реакцията на Михаел Шумахер, виждайки резултатите му.

„Не си спомням точно колко тестове направихме с Валентино във Ферари, каза Мацола. – Трябва да са били поне 7. По време на първия тест той направи 10-ина обиколки, последната от които беше с невероятно време. Спомням си, че тогава с Шумахер гледахме телеметрията и той гледаше изумен, почти невярващ.“

Роси също добре си спомня този ден, описвайки го като много вълнуващ, „Да карам болид от F1 беше невероятно преживяване  и беше страхотно да следвам стъпките на Шумахер за един ден“, заяви Валентино.