Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ботас на полпозишън на Силвърстоун

Ботас на полпозишън на Силвърстоун

Той остави само на 0.006 сек зад себе си Люис Хамилтън

2873
0
Валтери Ботас
Валтери Ботас, снимка: Мерцедес

Валтери Ботас ще стартира от полпозишън в Гран при на Великобритания. Пилотът на Мерцедес беше най-бърз в днешната квалификация на Силвърстоун. Той изпревари с едва 6 хилядни съотборника си Люис Хамилтън, като пилотите на Сребърните стрели имаха по-малко предимство от очакваното спрямо конкурентите.

Трети на само 0.079 сек от Ботас остана Шарл Льоклер с Ферари, следван от Макс Верстапен и Пиер Гасли с двете коли на Ред Бул. Фетел с другия болид на Скудерията завърши едва 6-и, като през цялата сесията изоставаше.

След първата част от квалификацията отпаднаха Магнусен, Квят, Строл, Ръсел и Кубица. В същото време пилотите на Ферари караха с тази част с гумите медиум срещу софт за другите.

Въпреки това Шарл Льоклер завърши 2-и, само на 0.020 сек от най-бързия Хамилтън. Трети бе Верстапен, следван от Ботас и Фетел.

Във втората част пилотите на Мерцедес, на Ред Бул и Льоклер излязоха с медиум. Докато Фетел бе с използван софт. При първите опити най-бърз беше Шарл с 0.026 сек пред Ботас, а 3-и се нареди Хамилтън.

Фетел с първия комплект не беше достатъчно добър и направи нова обиколка със свежи гуми софт.

В самия край Льоклер реши да премине също към софт и с тях записа най-доброто време за сесията. Така той ще трябва да стартира с тях утре в състезанието.

След този сегмент отпаднаха Джовинаци, Райконен, Сайнц, Грожан и Перес.

В третата част при първите опити Хамилтън допусна грешка в завоя Брукландс и изостана с 0.252 сек от съотборника си Ботас. Верстапен даде 3-и резултат, следван от Льоклер, Гасли и Фетел. Шарл обясни, че е опитал нещо различно в последните завои и е сбъркал.

При вторите опити Ботас не подобри времето си, а Хамилтън изостана само на 6 хилядни от него. На 0.079 сек бе третият Льоклер, който загуби отново време в 3-ия сектор. Четвърти и пети останаха Верстапен и Гасли, следвани от неубедителния Фетел.