Начало Други Вандоорн се присъедини към отбора на Пежо в WEC

Вандоорн се присъедини към отбора на Пежо в WEC

286
0
Щофел Вандоорн
Щофел Вандоорн, снимка Формула Е

Щофел Вандоорн се присъедини към отбора на Пежо в WEC. Белгиецът ще бъде в ролята на официален резервен пилот на френския производител в световния шампионат за издръжливост.

Вандоорн прекрати взаимоотношенията си с Мерцедес в края на 2022 г. 30-годишният състезател спечели световната титла през сезон 2021-22 във Формула Е. Въпреки това той бе принуден да си търси друг отбор заради оттеглянето на Мерцедес от електрическия шампионат. Вандоорн реши да се присъедини към DS Пенске. Френската марка е част транснационалната корпорация Stellantis заедно с Пежо, Мазерати, Ситроен, Опел и др.

Вандоорн ще заеме мястото на Джеймс Роситър. Британецът обяви решението си да се оттегли от състезанията миналата година и стана директор на тима на Мазерати MSG.

Освен резервен пилот на Пежо в WEC, белгиецът ще се състава във Формула Е. Също така той е един от резервните състезатели на Астън Мартин в F1 заедно с Фелипе Другович.

Не е ясно дали Вандоорн е карал хиперавтомобила на Пежо през зимата. Тогава френският производител проведе редица тестове с радикалния прототип 9X8 LMH в подготовка за сезон 2023 в WEC.

„Чувствам, че програмата, която имам, е наистина перфектна комбинация между състезанията за издръжливост, Формула Е и Формула 1“, сподели Вандоорн.

„Страхотно е да участвам в разработването на хиперавтомобила Peugeot 9X8. Уникалната концепция на този модел кара всички отново да говорят за Пежо. Вярвам, че заедно можем да изградим едно много силно бъдеще.“

Тази година Пежо ще отбележи пълната си кампания в състезанията за спортни автомобили на ниво световен шампионат от повече от десетилетие. Французите се присъединиха към WEC в средата на сезон 2022 и взеха участия в състезанията в Италия, Япония и Бахрейн.

Пежо няма да променя пилотския състав за тазгодишната кампания в световния шампионата за издръжливост. Зад волана на прототип №93 отново ще бъдат Пол ди Реста, Микел Йенсен и Жан-Ерик Верн, докато №94 ще бъде с екипаж Лоик Дювал/Густаво Менезес и Нико Мюлер.

Сезон 2023 в WEC очаква да бъде изключително интересен в класа на хиперавтомобилите. Освен Peugeot, тук ще участват още Porsche, Ferrari, Glickenhaus, Toyota, Cadillac и Vanwall Racing.