Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Вандоорн отива в Астън Мартин, Хюлкенберг още преговаря с Хаас, ще се...

Вандоорн отива в Астън Мартин, Хюлкенберг още преговаря с Хаас, ще се присъедини ли Рикиардо към Мерцедес?

2458
0
Щофел Вандоорн
Щофел Вандоорн; снимка: Астън Мартин

Щофел Вандоорн се присъединява към тима на Астън Мартин като резервен и тест пилот, съобщиха официално от екипа от Силвърстоун. Той ще дели тези задължения с привлечения по-рано през сезона Фелипе Другович. 30-годишният Вандоорн е световен шампион във Формула Е за сезон 2021/2022. Във Формула 1 кара за Макларън през 2017 и 2018 г. Ще продължи да се състезава във Формула Е с екипа на DS Пенске и ще напасва с това задълженията си към Астън Мартин.

„За мен е невероятно вълнуващо, че ще съм резервен пилот на отбор от Формула 1. Наблюдавах с голям интерес как отборът се развиваше и разширяваше. Знам колко са решени всички там да постигнат прогрес във всяка една област“, коментира Вандоорн

„Ще работя заедно с Фернандо [Алонсо], когото познавам от времето си във Формула 1 и Ланс [Строл] за развитие и подобряване на болида за догодина. Нямам търпение за предизвикателството.“

Новината за привличането на Вандоорн от Астън Мартин е интересна с оглед на това какво ще се случи с последното свободно място за догодина във Формула 1 – в Хаас. Твърди се, че Нико Хюлкенберг продължава да преговаря с американския отбор. Досега германецът бе резервен пилот точно на Астън Мартин, но едва ли ще остане при двама нови.

„Не мога да кажа нищо конкретно“, заяви Хюлкенберг, когато бе помолен да коментира въпроса

„Разговорите продължават. Настроен съм сравнително оптимистично. За тези неща трябва да се проявява търпение“, допълни немският пилот.

Отиването на Вандоорн в Астън Мартин е съществено и от гледна точка развитието на кариерата на Даниел Рикиардо. Австралиецът се съгласи да прекрати предсрочно договора си с Макларън и остана без кокпит в F1. Вандоорн и Ник де Врис пък бяха резервни пилоти на Мерцедес през 2022 г. Сега белгиецът ще изпълнява същата роля за отбора от Силвърстоун. Де Врис пък от догодина ще е титуляр в Алфа Таури. Така Мерцедес остава без трети състезател и тази роля може да бъде за Рикиардо.

Самият Даниел отрече по време на уикенда в Мексико да е подписвал договор с осемкратните световни шампиони.

„Говоря с различни отбори. Все още искам да остана в спорта с надежда за място през 2024 г. Знам, че ще ме човърка отвътре, когато видя светофарите да изгасват за старта на състезание“, коментира Рикиардо.