Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ванилов, шоколадов или ягодов сладолед? Питайте Кими!

Ванилов, шоколадов или ягодов сладолед? Питайте Кими!

77
0
Кими Райконен

Екипът на Лотус покани феновете си по време на уикенда за Гран при на Бахрейн да изпращат въпросите си към Кими Райконен. Финландецът отговори на доста от тях, а отборът избра 20-е най-интересни и днес публикува първите 10 от тях.

– Какъв сладолед харесваш най-много?

– Няма определен вкус… Ванилов, шоколадов, ягодов – такива са традиционните финландски сладоледи, така че какъвто има.

– Как си почиваш след състезание?

– Обичам да съм с близките си приятели. От време на време някои от тях са заедно с мен в падока и това определено ми харесва. Просто ми допада да си говорим на финландски и да мисля за нещо различно от надпреварите.

– Каква беше първата ти кола и какви са тези, които днес са в гаража ти? Все още ли притежаваш [Ферари] Енцо?

– Беше Лада, при това стара. Но се забавлявах добре с нея. Вече нямам Енцо, но пък притежавам хубав Лотус Евора S, което е добър компромис.

– Каква музика слушаш и кой е любимият ти певец/група?

– Най-вече финландска музика. Харесвам и Линкин парк, мисля, че са готини.

– Смяташ ли, че с Е20 може да се спечели хеттрик (полпозишън, победа и най-бърза обиколка)? Ако да, на коя писта може да се случи?

– Би било прекрасно! След представянето ни в Бахрейн знам, че можем да се справим още по-добре. Победата бе много, много близо. На коя писта би могло да стане… Трябва да помислим. Но не забравяйте, че за полпозишън и най-бърза обиколка не получавам допълнителни точки!

– Как разбираш дали си направил перфектен тур?

– Няма такова нещо като перфектен тур освен в мечтите. Може да се направи страхотна обиколка без грешки, но повярвайте ми, винаги може и по-добре!

– Как подобряваш времената си по време на състезание обиколка след обиколка?

– С чисто нови гуми винаги си по-бърз в сравнение с времето, когато си с използвани. Освен това колата олеква все повече и повече в рамките на надпреварата. Но след няколко обиколки вече няма как да сваляш времената си, тъй като гумите се износват. Обикновено напредъкът се осъществява с точно позициониране на спиранията в бокса и след това продължаваш да поддържаш темпо чрез олекването на автомобила чак до финала.

– Разбрахме, че си малко по-агресивен с двигателя спрямо Ромейн [Грожан]. Как влияе това на болида?

– Карам колите си по един и същи начин през цялата си кариера. Същото важи за използването на газта. Всеки пилот си има негов начин как да е бърз. Това е моят. Може да е малко по-агресивен, но е в рамките на това, което агрегатът е в състояние да понесе.

– Какъв е червеният мотив на каската и символизира ли нещо?

– Има 9, което е номерът ми в шампионата. Но дизайнът на шлема не символизира нищо специално. Харесва ми да го променям всяка година. След това ми е по-лесно да се сетя през кой сезон съм използвал всяка конкретна каска.

– Кой е най-силният ти съотборник в кариерата ти във Формула 1?

– Почти всички са били много конкурентоспособни! Но аз никога не се съсредоточавам върху тях, а върху моята си работа и екип. Това е единственият начин да победиш съекипника си и останалите пилоти.