Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Върджин се опита да представи VR-01

Върджин се опита да представи VR-01

43
0

Върджин Рейсинг планира виртуално представяне на болида си за 2010 г., наречен VR-01, което така и не се състоя. Според официалната версия технически трудности попречили на тима да направи презентацията, но все пак информация се появи, макар и значително след първоначално обявения час на лонча. Това определено ще поднови слуховете за затруднения в отбора, след като от известно време се говори, че новоприетите във Формула 1 екипи за предстоящия сезон имат сериозни трудности и присъствието им на грида в Бахрейн в средата на март въобще не е сигурно.

Междувременно обаче Върджин с гордост отново обявиха, че автомобилът им е създаден изцяло дигитално с помощта на CFD (Computational Fluid Dynamics), без скъпите, трудоемки и времеотнемащи изпитания в аеродинамичен тунел. Делото на техническия директор Ник Уирт все пак видя бял свят благодарение на една снимка, след като известно време колата оставаше истинска загадка. На VR-01 му предстои шейкдаун на Силвърстоун (на 4 и 5 февруари) преди да започне реални тестове следващата седмица на Херес.

– Днес е особен ден на гордост за всички, включени във Върджин Рейсинг, но точно когато колата е звездата [на момента] искам да отдам дължимото на невероятните хора в Уирт Рисърч, тъй като благодарение на тях VR-01 е реалност. Имал съм късмета да работя с най-добрите конструктори във Формула 1 и съм съвсем наясно какво е нужно, за да успееш в този спорт, който трябва да се изправи лице в лице с жестоката икономическа реалност. При настоящите условия конвенционалните методи [използвани от отборите в F1] стават прекалено скъпи и нуждата наистина ще води до нововъведения – категоричен е Уирт. – Вярвам абсолютно в дигаталния процес на конструиране. Сега имам възможността да поставя изцяло CFD-подхода на изпитание на най-високо ниво, за да демонстрирам, че това може да е бъдещето на F1.

Уирт също така набляга на това, че Върджин Рейсинг е сериозен отбор със сериозни амбиции:

– Затова и няма да тичаме преди да се научим да ходим. Първоначално трябва да вървим стабилно, сигурно и ефективно, както и да сме първи сред новите екипи. След това ще подобряваме представянето посредством постоянно развитие отново чрез компютърни симулации. Очакваме и проблеми по пътя, но вече сме се сблъсквали с такива ситуации в други категории автомобилен спорт. Затова съм толкова уверен в коректността на предвижданията ни.

Шефът на отбора Джон Буут, който бе назначен на поста в началото на годината, също изрази увереност, но в способностите на Уирт да създаде конкурентоспособен автомобил. Той допълни, че участието в пробите другата седмица на Херес всъщност е изпреварване на графика. Според първоначалните планове VR-01 трябвало да се появи на писта едва през третата седмица на февруари.

Ентусиазъм прелива и от думите на главния изпълнителен директор на отбора Греъм Лоудън и на председателя на Върджин Груп Ричард Брансън. Колко успешен е изцяло виртуалният подход на тима обаче не е съвсем ясно, особено ако се съди от днешното несъстояло се представяне.