Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Върховният съд на Индия ще разгледа жалба за отмяна на надпреварата този...

Върховният съд на Индия ще разгледа жалба за отмяна на надпреварата този уикенд

21
0
Буд Интернешънъл, Гран при на Индия
снимка: Мерцедес

Върховният съд на Индия ще разгледа жалба за отмяна на тазгодишната Гран при на Индия в петък. Тя е подадена от Амит Кумар на основание, че организаторите на надпреварата не са изплатили данъците си от провеждането на предишни събития.

През 2011 г. Върховният съд на Индия постанови замразяването на 25% от приходите от билетите до решаването на въпрос, свързан с данъците, след дело за увреждане на обществените интереси, заведено от Кумар. Тезата на индиеца бе, че Формула 1 трябва да бъде определена като забава, а не като спорт и следователно печалбата от билетите да се облага с данъци. Тази година за първи път организаторите на събития и спонсорирани фестивали в Индия ще изплащат данъци върху печалбата от продадените билети.

Председателят на индийската федерация по моторни спортове Вики Чандок обаче мисли, че отменянето на Гран при на Индия през този уикенд е малко вероятно, обяснявайки че такъв тип дела не са нещо ново в страната.  

Нормално е някой да се опита да отмени спортно събитие в Индия без значение дали ще е крикет или друг спорт – коментира Чандок пред Аутоспорт. – Случвало се е и преди и не е нищо ново за тази държава. Ние сме най-голямата демокрация в света и завеждането на дело за увреждане на обществените интереси е възможно във всеки един съд. Но самият съд е просто система и съдиите не приемат добре отмяната на спортни събития, особено в навечерието на събитието. Според мен изобщо няма да повлияе на състезанието. Надпреварата ще се проведе по план. Ще оставят делото да бъде разгледано, но не може да се заплашва събитие. Това не ме притеснява ни най-малко.