Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Въртележката на шефовете на отбори в F1

Въртележката на шефовете на отбори в F1

1726
0
ClubS1, корица на брой 261, F1
ClubS1, корица на брой 261

Никога до сега в историята на Формула 1 шефове на екипи не са разменяли позициите си така, както тази зима. Освобождаването на Матия Биното от Ферари сякаш отключи навивана отдавна пружина на въртележката с размяна на местата. Мястото му бързо бе заето от Фредерик Васьор, на чиято позиция в Заубер/Алфа Ромео пък се оказа Андреас Зайдл. Той на свой ред бе заменен начело на Макларън от дългогодишния топ инженер Андреа Стела. Щеше да е куриозно ако позицията бе предложена отново на Йост Капито, който някога бе поканен в Уокинг от Рон Денс, а сега бе уволнен от Уилямс.

Целият кадрил, за който отделяме, разбира се, централно място в този брой, демонстрира една важна особеност в модерната Формула 1, отличаващо я значително от онова, което беше Гран при в продължение на десетилетия. Глобалният спорт има глобални собственици, глобални тимове и партньори. Екипите отдавна не са частни гаражни предприятия с различен характер, националност и култура. Шефовете не са дребни или малко по-големи бизнесмени, а наемни работници, които могат да бъдат сменени по-лесно и от пилотите.

Дали това прави Формула 1 по-интересна и равностойна, е трудно да се каже, но е факт, на който за първи обръщаме сериозно внимание точно в този брой с много детайли около трансферите, предисторията им и какво може да се промени след тях.

Разбира се, отделяме внимание и на други важни и традиционни теми като технологиите на Сиско, които използва Макларън. Но за нас сякаш най-важната новина е кратка – Никола Цолов ще кара догодина във Формула 3, което ще е тема в следващите ни издания през новата година. И нека да е по-добра и щастлива за всеки един от вас, нашите читатели.

 

Както обикновено, броят ви чака в дигитален формат на сайта e-spisanie.com!

Списание ClubS1 е част от програмата за лоялност на Shell – ClubSmart. Можете да получите достъп до електронния вариант на списание ClubS1 и с ваучер, като замените част от своите ClubSmart точки.

Приятно четене!
Иван Тенчев