Начало Избрани Васьор: Атмосферата във Ферари не е толкова различна спрямо тези в Рено...

Васьор: Атмосферата във Ферари не е толкова различна спрямо тези в Рено или Заубер

1510
0
Фредерик Васьор, Ферари
Фредерик Васьор, снимка Ферари

Фредерик Васьор каза, че атмосферата във Ферари не е толкова различна спрямо тези в Рено или Заубер. Французинът застана начело на Скудерията в началото на тази година на мястото на Матия Биното.

Васьор се присъедини към Рено в началото на 2016 г. Тогава френският производител се завърна в F1 като самостоятелен отбор след като няколко години бе само доставчик на двигатели. 54-годишният специалист напусна екипа от Енстън в края на същата година заради разногласия с тогавашния управляващ директор Сирил Абитебул.

В началото на 2017 г. Васьор започна работа в Заубер. Французинът ръководеше екипа от Хинвил и след като той прие името Алфа Ромео. Той също така бе и главен изпълнителен директор на Заубер Груп в продължение на 5 години.

В края на 2022 г. бе обявено, че Васьор ще бъде новият директор на Ферари. Французинът напусна всички постове, което заемаше в Заубер/Алфа Ромео и се премести в Маранело.

Обсъждайки разликите в културата на Ферари, Васьор заяви, че атмосферата в Скудерията не е толкова различни спрямо тези в Рено или Заубер.

„Със сигурност всичко е малко по-голямо и малко по-модерно. Но в края на деня можеш да усетиш същата атмосфера, защото това също е състезателен отбор“, сподели Васьор.

„Атмосферата във Ферари не е толкова различна спрямо тези в Рено или Заубер. Мотивацията и на трите тима е еднаква. Също така моята длъжностна характеристика е непроменена. Сега просто трябва да дам на Скудерията цялата подкрепа, за да могат всички да си свършат работата по най-добрия начин“, допълни директорът на Ферари.

В този момент Заубер се намира в преходен период. Отборът от Хинвил ще прекрати партньорството си с Алфа Ромео в края на 2023-та. След това швейцарците ще започнат работа с Ауди когато влязат в сила новите правила за двигателите през 2026 г.

Германският производител вече придоби малък дял в Заубер Груп и назначи Андреас Зайдл за главен изпълнителен директор.

Ферари изпитваше някои сериозни затруднения през сезон 2022. Те бяха свързани най-вече със задвижващата система и стратегиите. Въпреки това Васьор е категоричен, че отборът от Маранело е в много по-добра позиция, отколкото по време на присъединяването към Заубер през 2017 г.

„Когато се присъединих [към Заубер] беше малко по-различно, защото познавах съоръжението и фабриката от миналото. Това беше така и заради отношенията, които имахме през последните пет-шест години. В крайна сметка този отбор не е напълно непознат за мен“, обясни Васьор.

„Ако искате да говорите за [симулатора], Ферари е в много по-добра форма, отколкото беше Заубер във всяка една област мисля. Лично аз смятам, че те са по-напреднали и по-развити. Но от друга страна е трудно да се каже: „Добре, кристално ясно е, че разликата [в представянето] идва от точно една област“, добави Фредерик Васьор.

Ферари ще представи новия болид на 14 февруари. Очаква се събитието да бъде в базата на Скудерията в Маранело. Това ще бъде първото събитие на Васьор като директор на легендарния италиански производител.