Начало Избрани Васьор: Победата над Астън Мартин e страхотна най-вече от финансова гледна точка

Васьор: Победата над Астън Мартин e страхотна най-вече от финансова гледна точка

1314
0
Фредерик Васьор, Алфа Ромео
Фредерик Васьор, снимка Алфа Ромео

Фредерик Васьор бе изключително доволен от класирането на Алфа Ромео след края на сезон 2022 в F1. Отборът от Хинвил завърши на шеста позиция в шампионата при конструкторите и спечели битката с Астън Мартин. Според Васьор, по-големият награден фонд ще има голямо значение за развитието на колата на Алфа Ромео за 2023 г.

Алфа Ромео финишира на шеста позиция в крайното подреждане за 2022 г. Швейцарският отбор спечели актив от 55 точки, колко бе и този на Астън Мартин. Въпреки разните точки, по-добрите индивидуални класирания на Валтери Ботас помогнаха на управлявания от Заубер отбор да запише най-доброто си класиране откакто носи името Алфа Ромео. Преди това екипът завърши на осма позиция през 2019 и 2020-та, а миналата година остана едва девети.

Тъй като всяка позиция представлява приблизително 10-12 млн. долара допълнителни приходи от награди в F1, резултатът ще позволи на Алфа Ромео да достигне лимита на разходите през 2023 г. По-малкият бюджет през тази година не позволи на тима от Хинвил да развие по-добре автомобила С42.

„Това е най-добрият начин да изкараме една добра зима, защото всички ще са в положително настроение, което е много важно“, сподели Васьор.

„Освен това според мен винаги е от решаващо значение да имаме такава битка с други отбори. Победата над Астън Мартин е страхотна най-вече финансова гледна точка. Също така се радвам, че успяхме да запазим шестото място при конструкторите“, добави шефът на Алфа Ромео.

„Тъй като сме под горната граница на разходите, всеки един тласък ще е от голямо значение. Ще видим какво ще се случи догодина. Но за всеки случай тези допълнителни приходи ще ни помогнат. Знам, че някои екипи казват, че с $2 млн. не можеш да направиш нищо, но с $10 млн. ще можем да направим много неща!“

Васьор заяви, че отборът е свършил чудесна работа по стратегията в Абу Даби, макар да не спечели нито една точка. Всъщност състезателите на Алфа Ромео Валтери Ботас и Гуаню Жу имали за задача да забавят болидите на Астън Мартин и да им попречат да спечелят повече точки.  В крайна сметка Ланс Строл завърши осми, а Себастиан Фетел бе десети. Германецът така и не се справи с Даниел Рикиардо, което се оказа от решаващо значение за успеха на тима от Хинвил.

„Ако бяхме изкарали по-добра квалификация, щяхме да се борим сами за точките“, каза Васьор. За съжаление имахме трудна квалификация и не вкарахме нито един болид в Q3. Точно затова нямахме друг избор, освен да се опитаме да контролираме малко ситуацията със стратегията. Смятам, че го направихме добре.“

„И двамата ни състезатели изиграха отборната игра и свършиха чудесна работа по управлението на ситуацията с Фетел и Строл. Със сигурност ще можем да им благодарим накрая, когато видяхме, че Фетел се бореше с Рикиардо“, завърши шефът на Алфа Ромео.