Начало Избрани Ваулс: Искаме да подобрим развитието на Уилямс в дългосрочен план

Ваулс: Искаме да подобрим развитието на Уилямс в дългосрочен план

677
0
Джеймс Ваулс, Уилямс
Джеймс Ваулс, снимка Уилямс

Джейнс Ваулс иска да подобри Уилямс в дългосрочен план. Британският специалист даде да се разбере, че няма намерение да жертва бъдещия успех на отбора за Гроув за сметка на краткосрочни проблясъци в отделни състезания.

Уилямс се намираше в изключително труден период през последните години. Легендарният британския отбор изпадна във финансова криза и бе изправен пред фалит. За щастие тимът получи огромна финансова инжекция от Дорилтън Кепитъл. Американската инвестиционна компания закупи  Уилямс през 2020 г. и се опита да промени съдбата на този толкова успешен екип в миналото. Макар да придобиха изцяло отбора, американците решиха той да продължи на носи името на своя покоен основател Франк Уилямс.

Дорилтън Кепитъл вложи доста средства в Уилямс през последните две години. Компанията също така предприе няколко промени в ръководството на тима в стремежа си да върне отбора от Гроув на върха.

Последната промяна в Уилямс бе привличането на Джеймс Ваулс. 43-годишният инженер застана начело на британския екип на мястото на Йост Капито. Германският специалист напусна по собствено желание в края на миналата година

Миналата седмица Ваулс приключи първия си състезателен уикенд като ръководител на Уилямс. Британският специалист остана доволен от представянето на неговия отбор в състезанието на пистата Сахир. Базираният в Гроув отбор спечели точка благодарение на Алекс Албон. 26-годишният състезател финишира десети и записа най-добрия старт на сезона за отбора от 2017 г. насам. Новият ми съотборник Логан Сарджънт завърши 12-ти и бе най-бързият сред новаците в F1.

Ваулс е натоварен с трудната задача да изведе Уилямс към по-предната част на стартовата решетка. Разбира се, това ще изисква програма за развитие, която ще се разгърне в продължение на няколко сезона. Следователно всички стратегически и управленски решения на Уилямс вече са в дългосрочна перспектива и имат за цел да тласнат екипа в бъдеще

„Искаме да подобрим развитието на Уилямс в дългосрочен план. По принцип намеренията в организацията са изключително ясни- ако имаме избор между решение, което ще ни подобри следващата седмица, и решение, което може да ни подобри значително повече след шест, дванадесет или двадесет и четири месеца, разбира се ще изберем второто“, заяви Ваулс.

„Все още имате аеродинамичен тунел, който трябва да премине през обичайния процес за оценка на представянето. Сигурен съм, че това ще доведе до представяне, което можем да добавим към тазгодишния автомобил.“

„Освен това има някои елементи, които не са съвсем оптимизирани. Те не са изключително важни за представянето ни през следващата години. Въпреки това те позволяват да разберем още по-добре къде да инвестираме времето и парите си“, добави ръководителят на Уилямс.

В краткосрочен план Ваулс трябва да се справи с един належащ проблем- липсата на технически директор. Позицията остана вакантна след напускането на Франсоа-Ксавие Дьомезон в края на 2022 г.

В края на миналия месец Ваулс разкри, че Уилямс продължава търсенето на нов технически директор. Британецът каза, че иска да намери правилни човек, който заедно с него да подбори структурата на екипа от Гроув

„Екипът определено е под напрежение заради липсата на технически директор. Искаме да сме сигурни, че запълваме тези празнини по най-добрия възможен начин“, обясни Ваулс.

„Със сигурност няма да съкращаваме сроковете, за да запълним техническите роли с хора, които могат да помогнат за развитието ни за шест месеца, а не 12 или 24. Целта ни е намерим правилните хора, които ще поставим на правилните места.“

„Твърдо вярвам, че трябва да осигурим растеж в нашия спорт. Има някои невероятни личности, които са готови да бъдат технически директори. На първо място, това ще бъде човек с опит в F1. Няма да наемаме човек, който е бил извън нашия спорт.“

„Това може да е някой, който е бил в друг отбор и иска да смени обстановката, или някой, който наистина е бил изправен пред някаква бариера, която му е попречила да се развие. Надяваме, че ще намерим правилния човек за тази работа в най-скоро време и ще режим този толкова належащ проблем“, добави ръководителят на Уилямс.

Един от потенциалните кандидати за технически директор на Уилямс е Давид Санчес. Според различни източници в Италия, Испанският инженер е напуснал досегашната си позиция във Ферари и ще се прехвърли във Великобритания. Вариантите са той да отиде в Макларън или Уилямс.