Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ваулс: Ще дадем на Сарджънт шанс до края на сезона; в Нидерландия:...

Ваулс: Ще дадем на Сарджънт шанс до края на сезона; в Нидерландия: На Марко му е писнало от Перес

2879
0
Логан Сарджънт, Уилямс, Серхио Перес, Ред Бул
Серхио Перес и Логан Сарджънт; снимка: Ред Бул Контент Пуул

Юки Цунода и Даниел Рикиардо бяха потвърдени от Алфа Таури като пилоти на екипа от Фаенца за сезон 2024. Това остави – на теория – едно-единствено свободно място за догодина във Формула 1. Логан Сарджънт все още не знае дали ще продължи да се състезава с Уилямс. По време на уикенда в Япония той катастрофира тежко в квалификацията, а в състезанието удари Валтери Ботас (Алфа Ромео) и отпадна. Това предизвика не просто предположения, че тимът от Гроув може да не задържи Сарджънт, който тази година е дебютант, а дори, че е възможно американският пилот да не изкара целия сезон 2023. Шефът на тима Джеймс Ваулс опроверга последната догадка.

„Ще дадем на Логан шанс да се докаже до края на сезона. Други пилоти получиха дори по две години“, заяви Ваулс, вероятно имайки предвид Мик Шумахер

24-годишният резервен състезател на Мерцедес бе сред имената, спрягани като кандидати за мястото на Сарджънт. На Сузука обаче временният шеф на Алпин в Гран при Бруно Фамен потвърди, че от екипа на марката за състезанията за издръжливост са водили разговори с Мик Шумахер. Дискусията е за място за него в тима за класа хиперкар. В неделя на Сузука дори се заговори, че сделката вече е подписана. Мик Шумахер директно бе попитан дали това е вярно. След доста сериозна пауза отговорът му бе: „Нищо не е официално“.

„Като стане, ще споделя. Вероятно ще отнеме известно време. Но трябва да разгледам опциите си и разбира се, има разговори“, допълни Мик Шумахер.

За мястото на Сарджънт се говореше, че е кандидат и Фелипе Другович.

Същевременно Серхио Перес има договор, но това изобщо не означава, че той ще кара в Ред Бул догодина. Хелмут Марко каза и в Япония, че мексиканският пилот има договор за 2024 г. В Нидерландия обаче не вярват това да е пречка, ако 80-годишният австрийски съветник реши да се отърве от Перес.

„Според мен на Марко напълно му е писнало от Перес. Серхио имаше добри моменти, но това бе отдавна. Сега само причинява щати и се прави на глупак“, заяви бившият F1 пилот Роберт Доорнбос

„Перес няма никакъв шанс срещу Верстапен. Малко по малко ограниченията му лъсват“, посочи друг бивш състезател от Гран при – Тимо Глок.

„Затова е толкова психически сломен. Някои от грешките му напоследък са напълно неразбираеми като се има предвид какъв опит притежава.“

Самият Марко посочи, че Ред Бул трябва да се погрижи за бъдещето си.

„Даниел Рикиардо иска да се върне в Ред Бул Рейсинг. Това е целта му. За да го стори, той трябва да има подходящо представяне. Юки [Цунода] е млад, изгряващ японски пилот. [Лиам] Лоусън също е млад – само на 21 години е, но демонстрира какъв потенциал има. Ние, разбира се, трябва да мислим и за бъдещето си. И Даниел Рикиардо, и Серхио Перес са над 30-годишни. От тях зависи колко искат да карат, но ние трябва да сме подготвени. И според мен е идеално, че разполагаме с Лоусън“, заяви Марко.