Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Рикиардо и Цунода остават в Алфа Таури и през следващия сезон

Рикиардо и Цунода остават в Алфа Таури и през следващия сезон

572
0
Даниел Рикиардо и Юки Цунода
Даниел Рикиардо и Юки Цунода, снимка Ред Бул Контент Пуул

Даниел Рикиардо и Юки Цунода остават в Алфа Таури и през следващия сезон. Двамата състезатели удължиха договорите си с още една година. В същото време Ред Бул потвърди, че Лиам Лоусън продължава да бъде в ролята на резервен пилот.

По-рано тази седмица се появи информация, че Алфа Таури ще обяви пилотския си състав за 2024 г. по време на уикенда в Япония. Очакванията бяха тимът от Фаенца да продължи да разчита на Цунода. Японецът е протеже на Хонда, която все още е основен технически партньор на Ред Бул

В същото време имаше сериозна борба за това кой ще заеме втория кокпит в Алфа Таури. Кандидатите за мястото бяха Рикиардо и Лиам Лоусън. Младият новозеландец направи страхотно впечатление в последните няколко старта. Лоусън се надяваше това представяне да му гарантира титулярно място в F1 догодина.

По-рано днес Алфа Таури обяви, че Цунода и Рикиардо остават титуляри и през следващия сезон. Младият японец ще запише четвъртата си кампания с младежкия отбор на Ред Бул. В същото време осемкратният победител в F1 се завръща на пълен работен ден в спорта. Същевременно Лоусън остава резервен пилот на двата екипа от семейството на Ред Бул.

„Щастлив съм да съобщя, че ще остана в Скудерия Алфа Таури и през 2024 г. С нетърпение очаквам да продължа да се боря и да си сътруднича с екипа и Даниел“, сподели Цунода.

„Разбира се, до края на сезона и след това ще се стремя максимално да напредвам като пилот. Благодарен съм на Ред Бул и Хонда за това, че продължават да ме подкрепят и да вярват в мен. Лично аз съм много щастлив и благодарен, че ще продължим партньорството си“, добави състезателят на Алфа Таури.

„Радвам се, че догодина отново ще карам с Юки и ще продължа пътуването си с Алфа Таури. Напредъкът, който вече сме постигнали, както и плановете за бъдещето, правят този момент много вълнуващ за екипа. Честно казано това е страхотно усещане. Предстои ни още много работа, но вървим в правилната посока и има какво да очакваме. Нямам търпение да дойде следващата година“, заяви Рикиардо. Австралиецът продължава възстановяването си, след като претърпя операция в края на август. Има вероятно той да не кара и в следващия рейс уикенд в Катар.

Франц Тост също коментира новината за оставането на Рикиардо и Цунода. Австриецът спира да ръководи Алфа Таури в края на сезона и вече ще бъде в ролята на консултант. На негово място идва Лоран Мекис

„Много съм доволен от развитието, което Юки показа през последните две години и половина в нашия отбор. В същото време разполагаме с големия опит на Даниел, който е печелил състезания в миналото. По този начин ние ще имаме една от най-конкурентните пилотски двойки на стартовата решетка през 2024-та“, каза Тост.

„Петер [Байер главният изпълнителен директор на Алфа Таури] и Лоран ще разполагат със страхотен дует, с който да започнат новия сезон в правилната посока. Що се отнася до Лиъм, който впечатли всички в състезанията си досега, той определено ще помогне на отбора в ролята си на трети пилот. Сигурен съм, сигурен, че той има голямо бъдеще в F1“, каза още австриецът.