Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Във Ферари използват „ароматизирано“ гориво, твърди Хорнер

Във Ферари използват „ароматизирано“ гориво, твърди Хорнер

3284
0
Ферари Гран при на Сингапур
снимка: Майкъл Потс

В екипа на Ферари използват доста „ароматизирано“ гориво в последно време. Това смята спортният директор на Ред Бул Кристиан Хорнер.

Според него сериозното повишаване на скоростта на болидите на Скудерията в последните няколко състезания обаче се дължи на комбинация от фактори, а не на едно конкретно магическо решение.

Тимът от Маранело спечели последните 3 надпревари от сезона в Белгия, Италия и Сингапур. В първите 2 случая триумфира Шарл Льоклер, а на Марина Бей първата си победа за сезона взе Себастиан Фетел.

„Във Ферари натискат на границата на възможното, каза Хорнер пред Channel 4. – Смятаме, че част от скоростта им идва от добавянето на електрическа мощност. По отношение на двигателя с вътрешно горене, смятам, че те използват някакво доста „ароматизирано“ гориво.

Но може би скоростта им се дължи на комбинация от фактори. Тези неща не се постигат с едно магическо решение. Изключително впечатляващо е, че във Ферари са лидери по отношение на двигателя в момента.“

В началото на новата турбо ера през 2014 г. в Мерцедес разполагаха с най-добрия двигател в решетката. Това се промени от началото на 2018 г., когато от Ферари извадиха мотор с по-голяма мощност. При него бе използвана двойна батерия.

„В Мерцедес бяха лидери в продължение на 4 години и половина и изведнъж това се промени, каза Хорнер. – Затова шапки долу пред Ферари. Те намериха начин да извадят допълнителна мощност и сега зависи от другите да намалят разликата.“