Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Във Ферари не могат да се разберат постоянно ли е поведението на...

Във Ферари не могат да се разберат постоянно ли е поведението на SF-23 – шаси директорът опроверга Сайнц

1138
0
Ферари F1
снимка: Майкъл Потс

В екипа на Ферари дори няма съгласие дали тазгодишният им автомобил SF-23 е с постоянно поведение. Това стана ясно след участието на Енрико Кардиле в пресконференцията на екипни шефове на пистата Зандвоорт. 48-годишният италиански инженер е шеф на отдела за шасито в Маранело. Той заяви, че настоящото Ферари е с постоянно поведение. Само ден по-рано Карлос Сайнц заяви, че „липсва постоянство в поведението на колата“. Освен това според Кардиле е „кристално ясно“ какво са объркали в Скудерията при тазгодишната си кола. Сайнц твърди, че тимът още не разбира „нещо съществено“ и вследствие на това е много трудно да се предвиди как ще върви SF-23 на която и да е писта.

„Мисля, че не е тайна колко ни липсва постоянство в поведението на колата тази година. Много трудно е да се предскаже на кои писти ще сме бързи и къде няма да имаме толкова скорост. Най-добрият пример според мен е разликата (в представянето) в Унгария и на Спа. Ние очаквахме добър уикенд на Хунгароринг и по-слаб в Белгия, а се получи обратното“, обясни Сайнц.

„Това показва, че има може би нещо съществено, което не разбираме напълно и съответно не можем да правим предположения. Точно върху тази непредвидимост, тази липса на разбиране (относно поведението на SF-23) сме се съсредоточили, за да се постараем да сглобим всичко“, каза още Сайнц.

Шефът на шаси отдела на Ферари Кардиле направи противоположно изказване в сравнение с това на испанския пилот на Скудерията.

„Настоящата кола е постоянна по време на състезателен уикенд като поведение, но понякога поведението се променя от писта на писта. В Унгария ни беше трудно, в Белгия нещата се оправиха. Случва се понякога. Но по време на самите уикенди поведението е постоянно, можем да работим по болидите“, заяви един от основните технически ръководители в екипа на Ферари

Кардиле обясни също така, че автомобилът за 2024 г. ще е различен, защото на тима в Маранело му било „кристално ясно“ какво е объркал при SF-23.

„Болидът за догодина ще е много различен, защото при развитието на тазгодишната кола осъзнахме, че някои избори са били сбъркани. Това спъваше твърде много самото развитие. Автомобилът за догодина няма да е еволюция на тазгодишния както настоящия болид – на този от миналия сезон. Ще е чисто нова кола. Различно шаси с различна конструкция, различна задна част. Това трябва да ни позволи по-добро развитие за постигане на целите ни.“

„Кристално ясно е какво объркахме с колата, какви са слабостите на SF-23. Известно е, ясно е, няма какво да разбираме по отношение на това какво е необходимо да свършим. Въпросът е в бъдеще да създадем добър продукт, който да ни помогне да стигнем до желаните цели. Не се намираме по средата на нищото. Знаем какво трябва да направим. Сега трябва да го изпълним“, каза още шаси директорът на Ферари.