Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Във Ферари не си правят илюзии за утре

Във Ферари не си правят илюзии за утре

41
0

В екипа на Ферари цареше добро настроение след втория спечелен пол позишън за отбора през този сезон. За победителят Райконен това бе първа победа в съботната квалификация през тази година с време от 1:21.813 минути. Съотборникът му Фелипе Маса се класира трети с изоставане от 0,245 сек и не бе толкова доволен от постигнатото. Не съвсем добрата последна обиколка на бразилеца му костваше вероятния пол. Маса бе много бърз в първите два сектора, но накрая явно нервите му не издържаха.
“Дълго време се борих докато постигна победа в квалификацията, която по една или друга причина дълго време ми убягваше”, заяви победителя Райконен. “Днес обаче всичко протече по вода. Това е най-добрата изходна позиция за състезанието тук, така че утре ще опитам да извлеча максимума от това си предимство. Ще бъде много важно при старта и при влизането в първия завой. Надявам се всичко да е наред и да победя, защото победата в състезанието е това което се брои.”
“От старта ще зависи и това дали ще успея да изчерпя пълния потенциал на колата, която се представи на много високо ниво досега. Хубаво бе също, че през миналата седмица имахме възможност да караме тук, защото можехме да изпробваме различни посоки при настройките.”
“При първия си опит в последната част на квалификацията изгубих грип в последната част на пистата и затова резултатът ми не бе особено добър. С втория комплект гуми обаче всичко бе идеално. Дали това бе перфектна обиколка? Винаги има какво още да се желае.”
Маса не бе в особено добро настроение след квалификацията, но оставаше умерен оптимист за състезанието в събота.
“В последната квалификация направих много добър първи опит, комплекта гуми с които бях бе наред”, заяви бразилецът. “Не така обаче за съжаление стояха нещата при втория ми опит, когато загубих много време в последния сектор на пистата. Това означаваше просто, че няма да подобря времето си. Когато разликите са толкова малки са нужни дреболии, за да спечелиш или загубиш няколко позиции. Смятам че утре ще сме конкурентноспособни, но очаквам много трудно състезание.”
“Всичко може да се случи и ние сме длъжни да дадем най-доброто от себе си, за да постигнем най-добрия възможен резултат. Можем да разчитаме изцяло на колата ни, която е много бърза в дълги серии от обиколки, нещо което ясно видяхме по време на тестовете и по време на тренировките вчера.”
“Наблюдавахме много оспорвана борба”, обобщи впечатленията си шеф инженерът Лука Балдизери. “Всичко това показва че трябва да се съсредоточим дори върху най-дребните детайли, за да постигнем желаните резултати. На база на видяното досега можем да очакваме, че темпото ни в дълги серии от обиколки ще е много добро. Надяваме се да извлечем максимума от стартовите ни позиции.”
“Решаващите елементи както винаги ще бъдат старта, стратегията, надеждността и представянето на гумите. Ние сме оптимистично настроени за утрешния ден, но не си правим илюзии, че ще ние е лесно.”
“Разбира се че сме доволни от резултатите в квалификацията”, заяви от своя страна тим шефът Стефано Доменикали. “Очаквахме оспорвана борба и точно така се получи. Пилотите в топ пет са с разлика в рамките на едва 0,3 сек. Това означава, че ще имаме силни съперници през утрешния ден, но ще направим всичко възможно да свършим добре работата си и да постигнем възможно най-добрите резултати. Всичко сочи в положителна посока, но това не трябва да ни успокоява.”