Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Във Ферари обмисляли и Рос Браун като вариант за заместник на Биното

Във Ферари обмисляли и Рос Браун като вариант за заместник на Биното

2828
0
Рос Браун
Рос Браун; снимка: Ред Бул Контент Пуул

Сагата относно това дали Матия Биното ще си тръгне от Ферари и кой ще го замести получи ново развитие днес вследствие на информация, че сред възможните заместници на ръководния пост е Рос Браун. 68-годишният британски инженер почти приключи работата си с Либърти Медия. Той бе спортен директор на Формула 1 от страна на притежателя на търговските права от 2017 г. досега. В периода 1997-2006 г. пък оглавяваше техническия департамент на Ферари. Скудерията постигна най-големите си успехи с Браун и Жан Тод начело на отбора.

За освобождаване на Биното от Ферари се говори от доста време. През последните десетина дни обаче информациите – особено в Италия – са, че той си тръгва от Маранело. Досега обаче се твърдеше, че на мястото му ще дойде Фредерик Васьор.

Според вестник „Ла Стампа“ обаче Рос Браун е сред обсъжданите варианти за заместник на Биното. Дори при тази нова информация обаче се смята, че Васьор остава фаворит за мястото

Рос Браун започва кариерата си във Формула 1 през 1976 г. в отбора на Марч. Известно време е механик във Формула 3 преди Франк Уилямс да го наеме през 1978 г. в новия си тим. Браун работи в екипа на сънародника си до 1985 г., след което отива в Хаас Лола, после е в Ероуз. В периода 1989-1990 г. е част от Ягуар Моторспорт. След това се връща във Формула 1 с Бенетон, където остава до 1996 г. От 1997 до 2006 г. е шеф на техническия департамент на Ферари. Взима си година почивка, а в края на 2007-ма от Хонда го взимат да оглави отбора на компанията във Формула 1.

Рос Браун спасява екипа след оттеглянето на японския концерт. Купува отбора на символична цена, а автомобилният производител – въпреки напускането на спорта – осигурява бюджет за сезон 2009, който се оказва изключително успешен. Рос Браун и отборът печелят титлите при пилотите (с Дженсън Бътън) и конструкторите. След това продава тима на Мерцедес, чийто екип ръководи до 2013 г. От 2017-та бе спортен директор на F1 от страна на Либърти Медия.