Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Във Ферари трудно се примиряват с липсата на темпо

Във Ферари трудно се примиряват с липсата на темпо

63
0

И Гран при на Китай се очертава като трудно състезание за тима на Ферари. Скудерията реши да не използва KERS на трасето до Шанхай, но в тима вече се чу съжаление за това – особено от страна на Фелипе Маса. Представянето със системата обаче е в областта на догадките, докато реалността показа, че бразилецът остана с 13-о време, а Кими Райконен успя да остави зад себе си двама съперници в последния квалификационен сегмент. Шефът на отбора Стефано Доменикали бе категоричен, че такъв резултат няма как да зарадва Скудерията и продължи:

Като се има предвид положението ни по отношение на техниката, това бе целта. Сега ни предстои надпревара, в която има много различни фактори, с които трябва да се съобразяваме. Издръжливостта ще е жизненоважна: ще опитаме да извлечем максимума от потенциала, който имаме на разположение.

Райконен също не бе очарован от осмата си позиция на грида, но и бе откровен, че в настоящата ситуация е принуден да се примири.

Измъкнахме максимума от автомобила, но за последната част на квалификацията нямахме повече нови гуми. Проблемът си е все същият – просто не сме достатъчно бързи. Управлението не е твърде лошо, но изоставаме с около секунда от най-добрите. Не знам къде щяхме да сме, ако използвахме KERS: в някои моменти системата ти дава предимство, но в други е недостатък. Щеше да е полезно да я има поне в единия болид, за да вникнем по-добре в ситуацията – коментира Кими.

Маса от своя страна не стигна да третия квалификационен сегмент заради своя грешка в девети завой.

В загряващия ми тур имаше известен трафик, като поради това гумите не достигнаха оптимална температура. Трябва обаче да преминем през тези две трудни състезания (Китай и Бахрейн – б.р.), като междувременно работим по развитието на болида. В моя случай липсата на KERS определено се чувства, особено в квалификацията. И в тази област трябва да се работи, да се върнем към използването на системата възможно най-бързо – заключи бразилецът.