Начало Рали Във Фолксваген са наясно със силата на съперниците си, заяви Капито

Във Фолксваген са наясно със силата на съперниците си, заяви Капито

59
0
Йост Капито,Мика Антила,Яри-Мати Латвала

След година и половина подготовка сцената е напълно готова за първата официална изява на Фолксваген Поло R WRC – рали Монте Карло започва тази сряда и всички най-после ще разберат как се е справил най-новият отбор в световния рали шампионат.

Предизвикателството наистина е огромно, тъй като Фолксваген се изправя срещу осемкратните шампиони Ситроен, които отстъпиха единствено на Форд от 2003 г. досега. В тима обаче са напълно наясно с това, заяви моторспорт директорът на концерна Йост Капито.

Знаем срещу колко силни опоненти с десетилетия опит в световния рали шампионат се изправяме. Поло R WRC обаче сега дебютира и трябва да си поставим наистина реалистични цели. Желанието ни е да стигнем до подиума – при това заслужено място в топ 3 – през втората половина на сезона – обясни той.

Първият кръг от шампионата е не само легендарна надпревара, но и най-трудното и комплексно състезание, смята същото така Капито.

Настилката се променя непрекъснато между лед, сняг, дъжд и сух асфалт, а това прави стратегията трудна. Изборът на гуми пък е почти лотария. За нас обаче е удоволствие, че първото рали на колата ни е именно там – допълни той.  Пилотите ни (Яри-Мати Латвала и Себастиен Ожие) са еднакво силни. Като скандинавец Латвала е израснал на неравни трасета, но през последните години направи огромен прогрес на асфалт. Същото важи за Ожие, който притежава необходимото, за да спечели на всякаква настилка. И двамата имат по 7 WRC победи срещу имената си. В крайна сметка по-бързият ще бъде определен от представянето им в конкретния ден – каза още Капито.

Досега Поло R WRC е тествано в 9 различни държави на всякакъв тип настилка. За цялата подготовка на колата екипът от Волфсбург има повече от 100 тренировъчни дни.