Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Възможната смяна на правителството може да е пречка пред Гран при на...

Възможната смяна на правителството може да е пречка пред Гран при на Франция

57
0
Гран при на Франция,Маникур

Гран при на Франция почти сигурно се завръща в календара на Формула 1 за 2014 г. Разговорите са в напреднала фаза, но все още няма договор с Бърни Екълстоун. Френският министър-председател Франсоа Фийон посети миналия петък пистата Пол Рикар, за да инспектира съоръжението.

Французинът явно използва възможността да подсили реномето си като човека, върнал Формула 1 в родината си. Тази стъпка вероятно е необходима, заради предстоящите след три седмици президентски избори. Ако консервативната партия UMP (Union pour un Mouvement Populaire – Съюз за народно движение) на президента Никола Саркози загуби изборите, то поне Фийон ще е спечелил имиджа на радетел за завръщането на този спорт в страната.

Къде е опасността и защо бъдеща смяна на президента (съответно и на правителството, защото Франция е президентска република) може да предотврати влизането на Пол Рикар в шампионата?

Фийон многократно е цитиран в блога на Джо Сейуърд, че „държавата не може да си позволи да финансира подобен проект“.

Това вероятно е удар срещу социалистическата партия, която наля голямо количество държавни пари през миналия век, за да бъде изградена пистата Маникур и тя да се превърне в мястото, където Франция приемаше Формула 1.

Според Фийон парите за финансирането на подобен проект трябва да дойдат от общините и търговските камари, както и от частни фирми, имащи интерес от наплива на туристи. С изключение на липсващите на места (например на старт-финалната права) трибуни, пистата Льо Кастеле била готова за състезания.

„С оглед на моментната икономическа ситуация не би било разумно да се инвестира в изграждането трасе в Париж“, обяснява Фийон. „Формула 1 не иска Маникур, а Пол Рикар няма нужда от сериозни вложения, за да приеме състезание.“

Според французина Бърни Екълстоун вече е одобрил плана за ротация с друго състезание (става дума за Белгия, която изпитва трудности за ежегодно провеждане). Според блога на Сейуърд един и същи промоутър може да организира и двете състезания. Това би имало смисъл, защото пистата на Ардените записва от години загуби и организаторите не са доволни от настоящата ситуация.