Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Възможните стратегии и наличните за Гран при на Белгия гуми

Възможните стратегии и наличните за Гран при на Белгия гуми

1257
0
Шарл Льоклер
Шарл Льоклер; снимка: Пирели

Шарл Льоклер спечели първата позиция на стартовата решетка за Гран при на Белгия, а съотборникът му Себастиан Фетел се нареди до него на първа редица. Това дава шанс на Ферари да спечели първа победа за сезон 2019 г. във Формула 1. Скудерията няма успех в проведените досега 12 старта.

Оптималната стратегия за надпреварата на пистата Спа-Франкоршамп е с 1 спиране в бокса според специалистите на Пирели. Това означава старт със софт, серия от 18 до 22 обиколки и смяна с медиум до финала. Вариантът може да се използва, ако не вали, а според прогнозата за неделя има шанс за дъжд.

Екипите могат да изберат и два бокса на сухо трасе: потегляне със софт, стинт от 15 тура, смяна пак с меките гуми за още 15 обиколки и слагане на медиум за последните 14. Има вариант и за алтернативна стратегия в случай на ранна кола за сигурност например. Той включва потегляне със софт, серия от 12-14 тура и след това хард до финала.

„Изборът на стратегия ще зависи в голяма степен от метеорологичните условия”, отбеляза спортният директор на Пирели Марио Изола.

„Промяна на времето или появата на сейфти кар на ранен етап от състезанието може да накара отделни пилоти да сложат най-твърдата смес или да направят допълнителен бокс. Според прогнозата температурите ще са по-ниски в сравнение с необичайно топлото време в събота. Развоят на надпреварата ще зависи и от грижата за задните гуми.”