Начало MotoGP News Възстановяването на Маркес върви по план

Възстановяването на Маркес върви по план

381
0
Maрк Маркес
Maрк Маркес, снимка HRC

Марк Маркес продължава възстановяването си според предварителния план. Пилотът на Репсол Хонда претърпя четвърта операция на дясната ръка в началото миналия месец. Интервенцията бе извършена в клиника „Майо“, разположена в град Рочестър, Минесота.

Маркес ще започне физиотерапия и кардиотренировки. Това бе съобщение от екипа на Хонда. Шесткратният световен шампион в MotoGP вече не носи фиксатор на своята ръка.

Тази операция е продължение на проблемите на Маркес, започнали преди две години. Тогава испанецът катастрофира тежко на пистата Херес и счупи дясната си ръка. Няколко дни по-късно той опита да се върне на пистата. Това действие само предизвика още усложнения.

Маркес претърпя общо три операции до края на 2020 г. и се завърна в Гран при на Португалия на пистата Портимао през сезон 2021. Испанският състезател пропусна последните два кръга от миналогодишната кампания заради диплопия.

Тази година той пропусна Гран при на Аржентина заради нови проблеми с двойното виждане. Те се появиха заради тежка катастрофа в загрявката за Гран при на Индонезия на пистата Мандалика.

Веднага след финала на квалификацията на Муджело, Маркес обяви, че ще се подложи на четвърта операция на дясната раменна кост и най-вероятно ще пропусне остатъка от сезон 2022 в MotoGP. За момента Марк се намира на 13-то място във временното класиране с актив от 60 точки. Въпреки отсъствието си, 29-годишният състезател остава най-предно класираният пилот на Хонда.

Шест седмици след операцията, Маркес премина контролен преглед на ръката си. Той получи разрешение да започне програма за възстановяване преди следващия медицински преглед, който ще бъде след още шест седмици.

„По време на медицинския преглед на Марк Маркес, направен шест седмици след операцията на дясната му раменна кост, беше потвърдено добро клинично и рентгенологично развитие. Това позволява напредък в програмата за възстановяване на подвижността и силата на дясната ръка. Пациентът ще бъде подложен на нов преглед след още толкова седмици“, каза д-р Санчес Сотело.

Самият Маркес даде актуална информация за здравословното състояние на дясната си ръка.

Направихме важна стъпка в процеса на възстановяване. По време на втория преглед лекарите потвърдиха, че раменната кост е укрепена правилно. По този начин което можем да започнем физиотерапия на дясната ръка и кардиотренировки“, каза пилотът на Репсол Хонда.

Много съм развълнуван, че ще мога да възстановя подвижността на ръката си, за да продължа да напредвам в процеса на възстановяване. Искам да благодаря на целия медицински екип за лечението и вниманието към мен.“