Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Вдовицата на Лауда оспорва завещанието му

Вдовицата на Лауда оспорва завещанието му

2552
0
Ники Лауда
Ники Лауда; снимка: Мерцедес

Биргит Лауда оспорва завещанието на Ники Лауда и претендира за повече пари. Вдовицата на трикратния световен шампион във Формула 1 заведе дело заради несправедливо според нея разпределение на средства. Лауда създава фонд през 1997 г., с който да осигури бъдещето и на двете си семейства. Той има двама синове от първия си брак с Марлене, с която се развежда през 1991 г. и близнаци с Биргит. Всички са били наясно с желанието на бившия пилот, но втората му съпруга претендира, че при разпределението на фонда (на стойност около 30 млн. евро) интересите на нейните деца не са застъпени правилно. По принцип за Биргит, Мия и Матиас са предвидени по 20 000 евро месечна издръжка (за всеки) плюс необходимите средства за поддръжка на дома им във Виена, вила на Ибиса, три автомобила и т.н.

По време на изслушванията дългогодишният приятел и съветник по юридически въпроси на Лауда адвокат Хайг Азебауер заяви, че Биргит поначало не е декларирала цялото си имущество, което притежава след смъртта на Лауда

Тя притежава колекция от около 50 картини, вероятно придобити по време на брака им, както и бижута. Това трябва да се има предвид заради претенциите ѝ за накърнени интереси.

Има спор и къде точно трябва да се гледа делото – във Виена, Австрия или в Ибиса, Испания, където се твърди, че е живял основно Лауда през последните си години. Сред очакваните свидетели на последното заседание са били синовете на Ники от първия му брак Матиас и Лукас. Те обаче не се явиха и затова то бе отложено.

В австрийските медии се твърди, че Биргит е завела делото заради желанието си да се омъжи отново. Тя била заедно с 55-годишен адвокат от Цюрих. Ако сключи брак с него, ще спре да получава пари от фонда на Лауда. Затова искала да запорира средствата от сега. До момента само съдебните разходи са над 300 000 евро.