Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Великолепна победа на Алонсо в хаоса на Албърт парк

Великолепна победа на Алонсо в хаоса на Албърт парк

41
0

Фернандо Алонсо спечели прекрасна втора победа за себе си и трета за Рено от началото на сезона днес на пистата Албърт парк в Мелбърн (Австралия). Испанецът бе безпогрешен през всичките 57 обиколки, изпълнени с катастрофи и излизания на колата за сигурност. Втори остана Кими Райконен (Макларън) пред Ралф Шумахер (Тойота).

Екшънът започна още преди края на загряващата обиколка. Хуан Пабло Монтоя се завъртя след последния завой и трябваше да изчака всички останали пилоти да минат покрай него, за да обърне болида. Колумбиецът обаче извади късмет, след като Джанкарло Фисикела блокира на грида и стартът бе отложен. Докато механиците на Рено го прибраха в питлейна, бе направен втори загряващ тур и Монтоя зае позицията си на решетката.

На старта Дженсън Бътън от полпозишън тръгна добре и удържа атаката на Фернандо Алонсо, който блокира предните колела в първия завой. Двамата се измъкнаха чисто, докато зад тях двата Макларън-а се бореха за позиция. Още по-назад в колоната настана истински хаос. Кристиян Клийн се удари с Фелипе Маса, Ферари-то се завъртя и помете и Уилямс-а на Нико Розберг, удряйки се след това в предпазната стена. Ярно Трули (Тойота) и Дейвид Култард (Ред Бул) също се закачиха, вследствие на което италианецът отпадна. Всичко това доведе до първото излизане на колата за сигурност, а междувременно и Фисикела се завъртя.

Състезанието бе рестартирано в 3-ата обиколка. Алонсо излъга перфектно Бътън и го задмина още преди първия завой, след което Райконен се залепи за англичанина. Още в следващата обиколка Клийн изпусна автомобила си и се заби в стена, което изкара сейфти кара на трасето в 7-ия тур за втори път. В този момент водеше Алонсо пред Бътън, Райконен, Монтоя, Уебър, Ралф, Хайдфелд, Михаел, Лиуци и Спийд.

Вторият рестарт бе в 9-ата обиколка. Бътън бе изпреварен по идентичен начин както и първия път, този път от Кими и се озова пред Монтоя. Междувременно Михаел Шумахер не успя да удържи Лиуци.

В 15-ия тур авансът на Фернандо бе 7 секунди, а на още 6 секунди зад Райконен бяха Бътън, Монтоя, Уебър, Ралф. Фисикела се бе добрал до 10-то място.

Монтоя пръв от челото на колоната спря в бокса в 18-ата обиколка. В следващите няколко тура мина първата серия питове. Поведе местният любимец Уебър, който съвсем малко след това обаче спря отстрани с повреда в трансмисията. Алонсо си пое лидерството пред Кими и Монтоя. И Хайдфелд бе изпреварил при питовете Бътън, който вървеше пети.

Малко след 30-ата обиколка Михаел Шумахер с много по-добро темпо, отколкото в началото, настигна пилота на Хонда. Звездата на Ферари обаче загуби контрол на последния завой и се удари в стената, предизвиквайки третото излизане на колата за сигурност, която ликвидира разликите в колоната. Този път голямата част от пилотите директно влязоха в бокса. Райконен смени предното крило, губейки втората позиция за сметка на Хайдфелд. Монтоя бе втори в бокса и се наложи да го изчака, което пък го прати от трети шести.

В 35-ия тур Алонсо продължаваше да води пред Хайдфелд, Кими, Бътън, Ралф, Монтоя, Фисикела, Вилньов, Лиуци и Барикело. Две обиколки по-късно сейфти карът се прибра и почти веднага след това Лиуци заби Торо Росо-то си в мантинелата. Заради поредната катастрофа отново излезе колата за сигурност. На поредния рестарт Алонсо бе пред Райконен и Ралф Шумахер. Монтоя бе четвърти, но в 46-ия тур едва не повтори удара на Михаел. Колумбиецът удържа болида, въпреки което няколко метра по-нататък спря с повреда на старт-финалната права.

Драмата обаче съвсем не свърши с това. Фернандо Алонсо вече бе спечелил Гран при на Австралия, следван от Райконен, Ралф Шумахер и Хайдфелд. Бътън отбраняваше петото място от Фисикела, когато след последния завой в последния тур двигателят му Хонда буквално експлодира. Джанкарло избегна пламъците, но англичанинът не можа по инерция да пресече финала и остана извън точките. Осмицата допълниха Вилньов, Барикело и Скот Спийд.