Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Великолепна победа на Алонсо в Сингапур

Великолепна победа на Алонсо в Сингапур

75
0

Великолепна победа спечели Фернандо Алонсо (Рено) в Гран при на Сингапур – първата нощна надпревара в историята на Формула 1. Двукратният световен шампион опроверга сам себе си, след като вчера, разочарован от повредата си в квалификацията, заяви, че чудеса не се случват. От 15-а позиция на грида победа в надпревара на улично трасе наистина не изглеждаше възможна, но чудото се случи, след като съотборникът му Нелсън Пикет се удари лошо и предизвика излизането на кола за сигурност. Тъй като Алонсо бе направил първия си питстоп три тура преди катастрофата, то той се озова в много добра позиция в колоната преди рестарта. Втори сейфти кар малко преди финала стопи аванса му, но опитът си каза думата и Фернандо удържа победата без проблеми.
Избрахме стратегия с много агресивна първа част, тъй като поведението с по-меките гуми (суперсофт – б.р.) не бе много добро и искахме да ги използваме възможно най-кратко. Само с едно спиране в бокса пък не бе вариант, тъй като се притеснявахме за спирачките. В края на състезанието не се притеснявах за Хамилтън и Розберг, тъй като те бяха с меките гуми, а аз вървях повече от добре с по-твърдия тип – обясни щастливият Алонсо след финала.
Зад испанеца се класира Нико Розберг, а чудесното представяне на Уилямс бе допълнено и от осмото място на Казуки Накаджима, благодарение на което отборът прибави към актива си 9 точки и изостава само на 2 от Ред Бул в класирането при конструкторите. Синът на световния шампион за 1982 г. Кеке Розберг преодоля наказание от 10 секунди в бокса, което получи за неразрешено влизане в питлейна (след излизане на кола за сигурност на пистата). Същата санкция отнесе и Роберт Кубица (BMW Заубер), който обаче потъна назад в колоната. Нико навакса изгубеното и накрая удържа Хамилтън за второто място на подиума.
Самият Люис обаче намали темпото в последните обиколки, за да пази позицията си и шестте точки за трето място с оглед развитието на шампионата. След надпреварата в Сингапур англичанинът продължава да оглавява класирането при пилотите, водейки със 7 точки пред Фелипе Маса. Бразилският състезател на Ферари обаче преживя истински ужас в състезанието. Той тръгна прекрасно от полпозишън и води до излизането на колата за сигурност, когато влезе в бокса. Питът се обърка тотално, когато Фелипе тръгна по-рано и отскубна маркуча от системата за дозареждане с гориво. Наложи се да изчака в края на питлейна, докато механиците откачат шланга от колата му и това съсипа тотално състезанието за него. Освен това бе наказан, тъй като излезе опасно пред Адриан Сутил (Форс Индия). Накрая се завъртя и при връщането си на пистата точно (отново!) пред Сутил едва не се удари с него. Маса успя да продължи, а германецът се удари, което предизвика второто излизане на сейфти кар в състезанието. Кошмарът във Ферари бе пълен, след като Кими Райконен се удари четири обиколки преди финала. Едва ли за Скудерията е утеха признанието на Хамилтън след състезанието, че е бил впечатлен от първоначалното темпо на Маса. Англичанинът заяви, че се опитвал да следва бразилеца, но просто не успявал.
Най-щастлив, разбира се, бе Алонсо, който не криеше радостта си от неочаквания успех:
Фантастично! Първи подиум за сезона и първа победа, невероятно съм щастлив. Бяхме конкуретноспособни още в петък, но вчера нямахме никакъв късмет в квалификацията. Затова първата кола за сигурност ми помогна много и ми даде шанс да спечеля състезанието.