Начало Formula E News Верлайн спечели и втория старт по улиците на Дирия

Верлайн спечели и втория старт по улиците на Дирия

450
0
Паскал Верлайн, Формула Е
Паскал Верлайн, снимка Порше

Паскал Верлайн спечели и днешния старт по улиците на Дирия. Пилотът на Порше записа втори пореден успех на трасето в покрайнините на Рияд и общо трети във Формула Е. Втори отново финишира Джейс Денис от отбора на Андрети Аутоспорт. Трети остана Рене Раст с Макларън.

Дирия прие и третия кръг от сезон 2022-23 във Формула Е. Това бе и общо втората надпревара, която се проведе на изкуствено осветление.

Днешната квалификация бе спечелена от Джейкс Хюз. Британец продължи да прави добро впечатление зад волана на болида на Макларън и записа първия си полпозишън във Формула Е. Зад него се класираха Еванс, Раст, Буеми, Верлайн и Денис.

Еванс направи най-доброто потегляне и поведе след преминаването на първи завой. Втори бе Хюз, следван от Раст, Верлайн. Мортара, Буеми, Денис, Бърд, Вандоорн и Тиктъм. За разлика от вчерашния старт в Дирия, сега нямаше инциденти веднага след изгасването на червените светлини.

Еванс удържаше първата позиция преди да премина през зоната за активация. Британецът излезе зад двата Макларън-а и Верлайн. Хюз също реши да използва атакуващия си режим и излезе точно пред съперника си от Порше. Междувременно състезателите в топ 10 си разменяха бързи обиколки.

С напредване на състезание №2 в Дирия, Верлайн зае второ място и започна да преследва Раст. Германецът успя да изпревари своя сънародник малко преди преполовяването на дистанцията и започна да отваря преднина.

В 24-тата обиколка Денис също се справи с Раст и започна да преследва Верлайн. Четвърти се движеше Еванс, който се опитваше да остане близо до водещото трио. Пети и шести се движеха Хюз и Бърд, следвани от Мортара, Буеми, Гюнтер и Вандоорн.

В 27-мата обиколка Нико Мюлер (Abt Cupra FE Team) допусна грешка на първи завой. Швейцарецът спря прекалено късно в опит да изпревари Оливър Роуланд (Махиндра Рейсинг) и се удари в предпазните ограждения. Това доведе до поява на кола за сигурност и добавяне на още една обиколка. 

След рестарта Верлайн отново пое контрола над състезанието  в Дирия и записа втори пореден успех от началото на тазгодишния сезон във Формула Е. Състезателят на Порше логично отново бе избран и за пилот на деня.

Втори и трети финишираха Денис и Раст. Германецът успя да запази позицията си въпреки атаките на Сам Бърд с Ягуар. Пети остана Джейкс Хюз. Британецът остана без енергия и блокира Мич Еванс (Ягуар Рейсинг). Това позволи на Себастиен Буеми (Енвижън Рейсинг) да мине пред новозеландеца.

Топ 10 в днешния старт в Дирия допълниха Саша Фенестрас (Нисан), Едоардо Мортара (Мазерати MSG) и Дан Тиктъм (NIO 333 FE Team). Най-бързата обиколка бе записана от Бърд.

Във временното класиране след първите три старта от сезон 2022-23 във Формула Е, Верлайн води с актив от 68 точки. Втори е Денис с 62 точки. Трети е Буеми с 31, следван от Бърд с 28 и Хюз с 27.