Начало Formula E News Верлайн триумфира в първия старт в Дирия

Верлайн триумфира в първия старт в Дирия

440
0
Паскал Верлайн, Формула Е
Паскал Верлайн, снимка Формула Е

Паскал Верлайн триумфира в първия старт в Дирия. Пилотът на Порше потегли от девета позиция и показа отлична скорост на уличното трасе в покрайнините на Рияд. Германецът успя да задържи зад себе си Джейк Денис от тима на Андрети Аутоспорт. Британецът финишира само на 0.531 сек. от Верлайн. Трети остана състезателят на Ягуар Рейсинг Сам Бърд.

Дирия приема втория и третия старт от сезон 2022-23 във Формула Е. Това е единственият уикенд, в който участниците в световния шампионат за електрически едноместни болиди се състезават на изкусвано осветление.

Първата квалификация бе спечелена от Себастиен Буеми. Опитният швейцарец записа първия си полпозишън откакто премина в отбора на Енвижън Рейсинг. Същевременно Максимилиан Гюнтер (Мазерати MSG) пропусна днешната надпревара заради катастрофа в квалификацията и невъзможността на неговия екип да поправи щетите навреме.

Най-доброто потегляне направи Буеми. Швейцарецът се изстреля напред и поведе след преминаването на първи завой в днешната надпревара в Дирия. Втори бе Хюз. Британецът успя да се справи с Бърд. Двамата бяха атакуван от Дан Тиктъм (NIO 333 FE Team). Зад тях Еванс избута Раст в зоната за сигурност. Верлайн и Денис също направиха добър старт и спечелиха няколко позиции. В по-задната част на колоната Антонио Феликс да Коща (Порше) се удари в задницата на болид на Нисан. Това доведе до появата на сейфти кар. Да Коща премина през бокса където получи ново предно крило.

След рестарта във втората обиколка Буеми остана начело, докато Хюз атакува и задмина Бърд. Зад тях бяха Тиктъм, Раст, Верлайн, Еванс, Касиди, Ди Граси и Денис.

Буеми направи неуспешен опит да отвори разлика спрямо Бърд. Британецът имаше по-добро темпо и изпревари своя съперник в седмата от общо 39 тура в старт №1 в Дирия.

Междувременно Верлайн показа отлична скорости и спечели няколко позиции. Германецът успя да доближи лидерите. Тиктъм първи реши да използва атакуващ режим, но не избра подходящ момент и загуби позиции. Саша Фенестрас (Нисан) допусна грешка при преминаване за зоната за активация и облиза стената.

При преполовяването на старт №1 по улиците на Дирия Бърд водеше, следван от Буеми и Верлайн. Състезателят на Порше се движеше опасно близо до двамата лидери и използваше по-добра електрическата си енергия. Тикъм започна да губи позиции, докато Еванс получи наказание заради контакта с Раст. Нико Мюлер (Abt Cupra FE Team) се прибра в бокса и отпадна заради вероятен технически проблем.

В заключителната фаза на състезанието в Дирия Верлайн изпревари Буеми и започна да притиска Бърд. Бившият пилот от F1 направи няколко неуспешни атаки преди да заеме първото място в 30-тата обиколка. Малко след това Бърд загуби позиция и от победителя от Мексико Сити Джейк Денис.

До края на втория старт от сезон 2022-23 във Формула Е Верлайн успя да задържи първата позиция въпреки натиска от Денис. Германецът пресече пръв старт-финалната линия при развяване на карирания флаг, следван от Денис. Така първите две позиции на подиума отново бяха окупирано от болиди, задвижвани от Порше. Трети остана Бърд. Верлайн бе избран от феновете и за пилот на деня.

Четвърти и пети финишираха Себастиен Буеми (Енвижън Рейсинг) и Рене Раст с Макларън. Германецът записа и най-бързата обиколка в днешния старт в Дирия.

Шести остана Ник Касиди (Енвижън Рейсинг), следван от Жан-Ерик Верн (DS Пенске0 и Джейк Хюз (Макларън). Топ 10 допълниха Андре Лотерер (Андрети Аутоспорт) и Мич Еванс (Ягуар Рейсинг).