Начало Formula E News Верн грабна победата в драматичното състезание в Хайдерабад

Верн грабна победата в драматичното състезание в Хайдерабад

400
0
Жан-Ерик Верн, Формула Е
Жан-Ерик Верн, снимка Формула Е

Жан-Ерик Верн грабна победата в драматичното състезание в в Хайдерабад. Индийският град прие кръг №4 от сезон 2022-23 във Формула Е. Пилотът на DS Пенске потегли от втора позиция и успя да опази първото място въпреки атаките на Ник Касиди (Енвижън Рейсинг) в заключителната част от надпреварата. Трети завърши Антонио Феликс да Коща. Състезателят на Порше пресече четвърти карирания флаг но мина едно място напред заради наказание на Себастиен Буеми.

Днешният ден бе исторически за Формула Е. Световният шампионат за електрически едноместни болиди проведе първото си състезание в Индия. Домакин на събитието бе град Хайрерабад. Това бе и първа надпревара от шампионат на ФИА в Индия от 2013 г. насам, както и първо домашно състезание за отбора на Махиндра Рейсинг.

Най-доброто потегляне бе за победителя в квалификацията по улиците на Хайдерабад Мич Еванс. Състезателят на Ягуар Рейсинг успя да защити първата си позиция въпреки атаката на Верн. Зад тях се движеха Буеми, Фенестрас и Бърд. Касиди направи добра маневра срещу Мортара на първи завой и зае седмото място. За щастие този път нямаше контакти между състезателите от Формула Е въпреки голямото задръстване на завой №1.

В първите няколко тура Еванс опита да се откъсне от Верн, докато Мортара повреди предното си крило след контакт с Касиди. За щастие и двамата продължиха участието си в надпреварата в Хайдерабад. На трасето бяха развети жълти флаговете заради парчета от падналия спойлер на швейцареца.

В седмата обиколка Еванс реши да използва първия си атакуващ режи. Новозеландецът загуби три позиции и стана четвърти. В същото време Буеми задмина Верн от външната страна и поведе. Зад тях се движеха Фенестрас, Гюнтер, Касиди и Бърд.

Няколко тура по-късно Верн и Буеми също минаха през зоната за активация. Двамата бивши шампиони се върнаха пред Еванс, който не скри разочарованието си по тийм радиото. Междувременно Келвин ван дер Линде (Abt Cupra FE Team) се оттегли от надпреварата в Хайдарабад заради технически проблем. Южноафриканецът отново замества контузения Робин Фрайнс.

Най-голямата драма в състезанието се случи в обиколка №13. Тогава Сам Бърд спря прекалено късно и блокира предните си колела. Пилотът на Ягуар удари своя съотборник Мич Еванс. Саша Фенестрас (Нисан) и Максимилиан Гюнтер (Мазерати MSG) също станаха невинни жертви в тази катастрофа.

С напредването на състезанието Верн изпревари Буеми и зае първото място. Пилотът на DS Пенске бе притискан от Касиди. Междувременно Джейк Денис (Андрети Аутоспорт) получи предупреждение заради неспазване на очертанията на трасето.

В 24-тата обиколка в Хайдерабад Джейкс Хюз катастрофира на изхода на трети завой. Пилотът на Макларън загуби контрола над своя болид и се удари в стената. Това предизвика появата на кола за сигурност, което бе добра новина за Верн, който имаше лек преразход на енергия.

Два тура по-късно Рене Раст (Макларън) удари Денис. В резултат на това двамата отпаднаха от състезанието. Същевременно Вандоорн и Роуланд получиха наказания заради прекомерно излизане извън очертанията на пистата.

До края на първото в историята на Формула Е състезание в Хайдерабад Верн успя да задържи първата позиция въпреки атаките на Касиди. Французинът записа 11 успех в електрическия шампионат и първи от сезон 2020-21. Втори остана Касиди, следван от Себастиен Буеми. Пилотът на Енвижън Рейсинг обаче получи 15-секундно наказание заради прекомерно използваше на електрическа енергия. Така последното място на подиума бе заето от Антонио Феликс да Коща.

Четвърти финишира Паскал Верлайн (Порше), следван от Серхио Сете Камара (NIO 333 FE Team), Оливър Роуланд (Махиндра Рейсинг) и Норман Нато (Нисан). Французинът записа и най-бързата обиколка в надпреварата в Хайдерабад.

Топ 10 допълниха Щофел Вандоорн (DS Пенске), Андре Лотерер (Андрети Аутоспорт) и Едоардо Мортара (Мазерати MSG).