Начало Избрани Верн: Верстапен няма да бъде непобедим във Формула Е

Верн: Верстапен няма да бъде непобедим във Формула Е

2127
0
Жан-Ерик Верн
Жан-Ерик Верн, снимка Формула Е

Жан-Ерик Верн не е убеден, че Макс Верстапен ще може да се представя на същото ниво във Формула Е, както във Формула 1.

Французинът имаше кратка кариера в световния шампионат в тогавашния отбор на Торо Росо. Пилотът на DS Techeetah се състезава между 2012 и 2014 г. Въпреки това той остана без място за сезон 2015. Негов заместник бе именно Макс Верстапен.

След това Верн премина във Формула Е. Оттогава е единственият пилот, спечелил два титли в електрическите серии.

Междувременно Верстапен се радва на огромен успех в F1. Пилотът на Ред Бул продължава да защитава титлата си този сезон след дебютната си победа в световния шампионат през 2021 г.

Подготовката във Формула Е се различава с тази от F1

След като се е запознал и с двете категории, Верн смята, че има някои основни разлики в начина, по който пилотите се подготвят за състезанията от Формула Е и Формула 1.

Пилотът на DS Techeetah смята, че звездите от Формула Е трябва да полагат много повече усилия в симулатора.

„Понякога печелиш състезания и не знаеш какво правиш правилно. Понякога не печелиш състезания и не знаеш какво правиш грешно“, каза Верн пред медиите.

„Смята, че тайната е да се съсредоточиш върху себе си и да се опиташ да увеличиш скоростта си. Това е много трудна работа. Прекарваме много време в работа с инженерите във фабриката, както и много дни в симулатора.“

„Всъщност сега работя много повече, отколкото когато бях в F1. Пилотите във Формула Е прекарват много повече време в симулатора, отколкото в други категории.“

Верн оценява какви биха били шансовете на Верстапен във Формула Е

Жан-Ерик Верн смята, че всеки пилот, който пристига във Формула Е от друга категория, би приел преместването като предизвикателство. Според него това може да се случи и на пилоти като Верстапен.

На въпроса дали би могъл да победи Верстапен, ако и двамата се състезаваха с електрически автомобили, Верн обясни:

„Ако се състезавах срещу него във Формула 1, едва ли щях да го победя. [Той] очевидно е на върха на възможностите си във спорта и може да бъде непобедим.“

„Верстапен няма да бъде непобедим във Формула Е. Сигурен съм в думите си и съм готов да се обзаложа.“

След това той шеговито добави: „Мисля, че съм най-добрият там.“

В момента французинът е на втора позиция във временното класиране и завърши на втора позиция в първото състезание в Берлин.