Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Верстапен най-бърз във втората сесия на Спа, на чийто финал катастрофира

Верстапен най-бърз във втората сесия на Спа, на чийто финал катастрофира

3891
0
Макс Верстапен
Макс Верстапен; снимка: Ред Бул Контент Пуул

Макс Верстапен даде най-добро време във втората петъчна тренировка на пистата Спа-Франкоршамп. В самия край на сесията обаче пилотът на Ред Бул катастрофира и потроши колата си. Втори и трети се наредиха пилотите на Мерцедес Валтери Ботас и Люис Хамилтън.

19 градуса бе температурата на въздуха преди началото на втория час за подготовка, 14 бе тази на пистата. Времето продължаваше да е мрачно и облачно, отново бе преваляло. Валтери Ботас пръв излезе на пистата, като изчака светването на зеления семафор на изхода на питлейна. Той бе с гуми интермедия. Кими Райконен и Пиер Гасли последваха пилота на Мерцедес, също с гуми за полумокър асфалт. Ландо Норис предпочете хард.

Норис записа първото време в сесията – 1:48.219 мин

Джордж Ръсел също взе хард, а Николас Латифи и Юки Цунода сложиха медиум. Ландо свали до 1:47.138 мин. Шарл Льоклер бе на 0,011 сек зад него. Около 15-ата минута от тренировката на пистата излязоха и пилотите на Мерцедес и Ред Бул – всички с медиум.

Ботас даде 1:44.513 мин. Хамилтън сбърка и бе много далеч назад. Верстапен записа второ време, на 0,614 сек зад Валтери. Със следващ бърз тур Люис пък се доближи на 0,031 сек до съотборника си.

Перес излезе четвърти, на 0,891 сек от времето на Ботас. В паузата между двете петъчни тренировки на пистата Спа-Франкоршамп бе обявено, че мексиканският пилот ще кара за Ред Бул и през сезон 2022.

В средата на тренировката Хамилтън и Ботас сложиха гуми софт

Нямаше подобрение на времената им. След това и Верстапен взе най-меките гуми, предоставени от Пирели за уикенда. Нидерландецът даде най-бърз втори сектор и постигна 0,041 сек по-силно време от това на Валтери (1:44.472 мин).

Естебан Окон се завъртя на пистата и се оказа почти в средата на трасето. Успя да се обърне в посоката на движение, но предизвика кратък период с жълти знамена.

Хамилтън се върна на пистата с медиум и се обади по радиото, че има вибрации с тези гуми. 17 минути преди карирания флаг Льоклер катастрофира и разби Ферари-то си в предпазните бариери на Ле Комс. Сесията веднага бе спряна.

Тренировката бе възобновена при оставащи 10 минути от часа за подготовка

На изхода се образува опашка, която се бавеше още повече, когато някои от пилотите правеха тренировъчни стартове преди да излязат на пистата.

4 минути преди края на сесията Верстапен разби болида си. Сесията пак бе спряна и почти веднага рейс контролът съобщи, че няма да я възобнови. Верстапен остана начело в подреждането пред Ботас и Хамилтън. Четвърти бе Фернандо Алонсо, следван от Гасли, Строл, Окон. Топ 10 допълниха Фетел, Норис и Перес.