Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Верстапен най-бърз в последната тренировка в Джеда

Верстапен най-бърз в последната тренировка в Джеда

2438
0
Макс Верстапен, Серхио Перес
Макс Верстапен и Серхио Перес; снимка: Ред Бул Контент Пуул

Макс Верстапен бе най-бърз в последната свободна тренировка на пистата Джеда. Пилотът на Ред Бул изпревари Люис Хамилтън с 0,214 сек. Трети се нареди Серхио Перес с втория Ред Бул.

В началото на деня рейс контролът предупреди пилотите да не намаляват по време на квалификацията между 23-ти и 25-ти завои. Причината бе, че в петъчните свободни тренировки няколко състезатели сваляха скоростта значително там. Темпото на пилотите в по-бавен тур и тези в бърз е с огромна разлика и имаше опасения от инциденти.

Никита Мазепин пръв излезе на трасето в началото на последния час за подготовка преди квалификацията за Гран при на Саудитска Арабия, последван скоро от съекипника си в Хаас Мик Шумахер.

Пилотите на Хаас бяха с гуми софт, докато тези на Астън Мартин сложиха хард. Себастиан Фетел и Ланс Строл направиха по един тур и се прибраха. Останалите състезатели не бързаха с излизането на пистата. Температурата на трасето бе 35 градуса, тази на въздуха – 29 градуса. С хард започнаха работа десетина минути след началото на сесията и Мерцедес. От Пирели отбелязаха, че температурите са малко по-високи в сравнение с вчерашните.

Валтери Ботас оглави класирането с 1:30.394 мин. Във Ферари отново разделиха програмата – Карлос Сайнц бе с медиум, а Шарл Льоклер – с хард

Люис Хамилтън излезе пръв с 1:29.605. Ботас подобри собственото си постижение, но бе на 0,383 сек зад съотборника си. Ред Бул започнаха програмата си 15 минути след светването на зеления семафор.

Макс Верстапен и Серхио Перес бяха със софт. Сайнц даде второ време, на 0,141 сек от това на Хамилтън. Антонио Джовинаци пък бе най-добре класираният пилот със софт след изтичане на една трета от времето – четвърти, на почти половин секунда от най-силното постижение. След това Перес излезе пръв с 1:29.511, но Хамилтън – все още с хард – свали 0,314 сек от това време. Ботас също мина пред мексиканския пилот на Ред Бул.

Сайнц отново даде второ време, само на 0,097 сек зад Хамилтън. Зад Перес – пети – пък бе Ландо Норис (със софт). Следваха още трима пилоти с меките гуми – Верстапен (+1,549 сек), Джовинаци и Естебан Окон. Норис излезе трети, веднага след което Пиер Гасли (с медиум като Сайнц) записа второ време (+0,401). Хамилтън вече бе свалили най-силното постижение до 1:28.314.

В средата на тренировката с меките гуми Верстапен се нареди втори, на 0,335 сек зад Хамилтън. Гасли бе трети, следван от Перес, Сайнц, Норис, Ботас. Топ 10 допълваха Льоклер, Юки Цунода и Джовинаци.

Верстапен продължи серията си и излезе пръв с 1:28.212 – 0,102 сек пред Хамилтън, който на свой ред сложи софт

Строл бе извикан да се върне в бокса, тъй като от тима му Астън Мартин подозираха, че може би е спукал гума. Мазепин едва не връхлетя върху Хамилтън на трасето. Майкъл Маси каза, че вече е говорил с Мерцедес по въпроса. Освен това ще обсъди ситуацията с маршалите, тъй като в този сектор нямаше никакви знамена.

Верстапен свали още малко от времето си до 1:28.105. Това остана и най-доброто постижение до финала на сесията.

Хамилтън бе втори, следван от Перес, Цунода, Гасли, Ботас. Топ 10 допълниха Льоклер, Сайнц, Окон и Норис.