Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Верстапен пред Перес и Окон в първата тренировка в Испания

Верстапен пред Перес и Окон в първата тренировка в Испания

2855
0
Макс Верстапен
снимка: Ред Бул Контент Пуул

Макс Верстапен бе най-бърз в първата свободна тренировка през уикенда за Гран при на Испания. Той изпревари съотборника си в Ред Бул Серхио Перес и Естебан Окон от Алпин.

На пистата Каталуния отборите от Формула 1 изпробват днес новите гуми на Пирели, които трябва да дебютират от уикенда за Гран при на Великобритания. Всеки пилот получи по два допълнителни комплекта от типа C1. Новите гуми можеха да се изпробват и в тази, и в следващата сесия.

„Новите гуми трябваше да влязат в употреба, но ги изтеглихме по-рано заради развитието на колите. Целта е гумите да са по-устойчиви, защото само след няколко надпревари автомобилите достигнаха натоварванията, които очаквахме да имат в края на сезона“, обясни спортният директор на Пирели Марио Изола.

Първата тренировка на пистата Каталуния бе очаквана с особен интерес. В нея дебютира обновената версия на Ферари SF-23

Част от новостите бяха забелязани още вчера, но реално днес бяха показани. В Скудерията бяха взели решение само Карлос Сайнц да е с новите компоненти в тази сесия. Така можеха да направят сравнителен тест със старата конфигурация.

Мерцедес и Астън Мартин също имат нови елементи в Испания. Ред Бул пък е с променени краища на пода.

Любопитно бе и какви ще са времената за обиколка след последните промени по пистата. С тях конфигурацията всъщност бе върната към по-стара своя версия. Отборите не се бавиха и първите обиколки за време бяха факт броени минути след старта на сесията. Серхио Перес даде 1:18.781 мин преди съотборникът му в Ред Бул Макс Верстапен да запише с 1,356 сек по-добро време (1:17.425 мин). И двамата бяха с новите гуми, какъвто бе изборът и на повечето им колеги на трасето.

Верстапен продължи серията си и свали първото време до 1:16.583 мин. 10 минути след началото на тренировката повечето пилоти вече имаха бързи обиколки

Втори, на 0,882 сек бе Перес, следван от Юки Цунода, Нико Хюлкенберг, Пиер Гасли, Естебан Окон, Люис Хамилтън и т.н. Пилотите на Ред Бул сложиха медиум, за да продължат програмата си за подготовка за Гран при на Испания. По време на сесията бе съобщено, че и двамата, както и Ландо Норис ще са с нови задвижващи системи. Наказания няма, тъй като са в допустимия за сезона брой. А Верстапен записа 1:15.945.

Зад състезателите на Ред Бул се нареди Хюлкенберг – единственият пилот на пистата с гуми софт. Условията на Каталуния бяха прекрасни. Температурата на въздуха бе 25 градуса, тази на пистата в началото на сесията бе 42 градуса и се качи до 23 двайсетина минути след началото. Цунода измести Хюлкенберг от третото място преди на свой ред да го отстъпи на Сайнц с обновеното SF-23. Испанският пилот на Ферари бе на 1,140 сек от постижението на Верстапен.

Работата на отборите продължаваше, но разместванията започваха от второ място нататък. На позицията зад Верстапен излезе Пиер Гасли (+0,418 сек, медиум). Фернандо Алонсо бе четвърти (+0,931 сек, също медиум). Неколцина пилоти, сред които Джордж Ръсел и състезателите на Ред Бул, се оплакаха от подскачане на колите си на различни места по трасето.

Следващата стъпка в програмата на Ред Бул бе да пробват гумите софт. С най-мекия тип, предоставен от Пирели на отборите от Формула 1 за уикенда в Испания, Перес оглави подреждането с 1:15.374 мин. Верстапен бе още по-бърз – 1:14.606 мин. Кевин Магнусен излезе трети, на 1,715 сек (също със софт).

По-малко от 20 минути преди карирания флаг трети и четвърти бяха пилотите на Алфа Ромео, като Гуаню Жу се нареди пред Валтери Ботас. Сайнц сложи нов софт и постигна трето време – на 1,120 сек от това на Верстапен

Ландо Норис пък излезе четвърти. След това Льоклер мина пред съотборника си – бе с 0,032 сек по-бърз със старата конфигурация на Ферари SF-23. И двамата пък бяха прескочени от Ник де Врис с Алфа Таури (+0,898 сек, софт).

До края на тренировката Окон записа трето време (+0,812 сек, софт). Единствено Перес, който остана втори, не направи обиколка с най-меките гуми. Де Врис зае четвъртото място, следван от Гасли, Алонсо, Магнусен, Льоклер, Сайнц, Ръсел.