Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Верстапен пръв след по-малко от 10 минути каране на сухо в третата...

Верстапен пръв след по-малко от 10 минути каране на сухо в третата сесия в Испания

1723
0
Макс Верстапен
Макс Верстапен; снимка: Ред Бул Контент Пуул

Макс Верстапен бе най-бърз в последната свободна тренировка през уикенда за Гран при на Испания. В тази сесия отборите от Формула 1 имаха по-малко от 10 минути време за работа на суха писта, след което заваля. Втори в подреждането се нареди Серхио Перес с втория Ред Бул. Трети бе Люис Хамилтън (Мерцедес).

Над пистата Каталуния се събраха облаци в часовете преди последната свободна тренировка

Прогнозата преди уикенда бе за променливи метеорологични условия, като не бе ясно кога точно може да завали. Температурата на въздуха бе 22 градуса, тази на пистата – 28 градуса. Заради неяснотата какво ще е времето отборите не се бавиха и бързо започнаха работа. Повечето пилоти бяха с гуми софт, тук-там имаше избор на хард и медиум. От Алпин казаха на Естебан Окон, че очакват да завали след 9 минути. Според съобщението на Мерцедес към Джордж Ръсел дъждът щеше да започне леко и постепенно да се усили.

Всички направиха серии с бързи обиколки в началото на последния час за подготовка преди квалификацията за Гран при на Испания. След тези турове – всичките със софт – начело бе Макс Верстапен с 1:13.664 мин. Втори, на 0,250 сек бе Серхио Перес. Люис Хамилтън зае третата позиция (+0,408 сек), следван от Карлос Сайнц, Фернандо Алонсо, Джордж Ръсел, Шарл Льоклер. Топ 10 допълваха Валтери Ботас, Юки Цунода и Ландо Норис.

В осмата минута от тренировката Логан Сарджънт изхвърча от пистата на последния завой. Тренировката бе спряна. Малко преди това Льоклер каза по радиото, че е попаднал в трафик в бързия си тур на 10-ти завой и не знае колко време е загубил там.

При прибирането си неколцина пилоти казаха по радиото, че на пистата започва да ръми. Температурата на пистата падна до 26 градуса, тази на въздуха – до 21, когато над испанската писта наистина заваля.

Сесията бе подновена около 15-ата минута, но никой не тръгна да излиза на трасето

Вместо коли по пистата камерите следяха фенове по трибуните, вадещи чадъри и дъждобрани, за да се предпазят от дъжда, а след това похапващи в очакване някой да се появи на пистата.

Дъждът не се усили и дори започна да спира тук-там. Тренировката бе преполовена, но все още никой не излизаше на пистата. Камерите проследиха неколцина състезатели, които си бяха по колите в питовете. След това се върнаха на трибуните и зелените площи, където „лъвче“ от оранжевата армия на Верстапен придремваше на една от поляните.

Норис пръв реши да провери сам какви са условията на пистата 28 минути преди карирания флаг

Пилотът на Макларън бе с интермедии, направи само един тур и се прибра в бокса. След това над Каталуния отново настана тишина, докато Сайнц не реши на свой ред да види какво е положението. От трибуните се чуха радостни възгласи, приветстващи испанския пилот на Ферари. На Каталуния има специална трибуна, носеща името на Карлос.

Скоро към него се присъедини Льоклер, който не изглеждаше особено стабилен на мократа писта. На трасето се появиха още Оскар Пиастри, Естебан Окон, Кевин Магнусен – всички с интермедии.

15-ина минути преди края на тренировката повечето пилоти бяха на пистата. Времената бяха много далеч от тези на сухо трасе, но и състезателите не правеха бързи турове. Норис дори каза по радиото, че интермедиите му са износени и би опитал дори сликове. Верстапен се обади, че не вижда смисъл да се натиска в тези условия и тогава сесията приключи, като той остана начело пред Перес и Хамилтън. Четвърти се нареди Сайнц, следван от Алонсо, Ръсел, Льоклер. Топ 10 допълниха Ботас, Цунода и Норис.