Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Верстапен пред Албон и Перес в последната свободна сесия на Аутодромо Ерманос...

Верстапен пред Албон и Перес в последната свободна сесия на Аутодромо Ерманос Родригес

1103
0
Макс Верстапен, Ред Бул
снимка: Ред Бул Контент Пуул

Макс Верстапен бе най-бърз и в последната свободна тренировка през уикенда за Гран при на Мексико. Втори и трети се класираха Алекс Албон с Уилямс и съотборникът на нидерландеца в Ред Бул Серхио Перес.

20 градуса на въздуха и ясно небе посрещнаха екипите от Формула 1 през втория ден работа на пистата Аутодромо Ерманос Родригес. Температурата на пистата бе 42 градуса. В началото на сесията над трасето цареше тишина, тъй като никой не бързаше да излезе. В крайна сметка Валтери Ботас пръв се появи на пистата. Той бе последван от състезателите на Астън Мартин. Ботас и Ланс Строл бяха с хард, а Фернандо Алонсо – с медиум.

Първото време бе на Ботас – 1:20.740 мин. Ферари започна работа направо със софт

Карлос Сайнц бе по-бърз от пилота на Алфа Ромео с 1,291 сек. Съотборникът му Шарл Льоклер свали новото най-добро постижение до 1:19.283 мин. 10 минути след началото на тренировката в таблицата имаше едва четири времена.

Люис Хамилтън със софт оглави подреждането с 1:19.214 мин. Веднага след това Джордж Ръсел (също с меките гуми) излезе пръв – с 0,570 сек по-добро време от това на съотборника си. Пилотите на Макларън Ландо Норис и Оскар Пиастри заеха пето и шесто място. Състезателите на Ред Бул все още нямаха бързи обиколки – 15 минути след началото на сесията.

Пиер Гасли се завъртя на 12-ти завой, но успя да продължи. От Ред Бул продължаваха да си стоят в бокса. Пиастри се обади по радиото и каза, че управлението на неговия Макларън и сцеплението на задните гуми са ужасни.

Ред Бул-ите се появиха на пистата, след като изтече една трета от последния час за подготовка. Серхио Перес отново изправи публиката на крака, но записа четвърто време. Бе изместен с позиция назад, след като Макс Верстапен даде второ постижение – на 0,073 сек от това на Ръсел. И двамата бяха с гуми софт.

В средата на тренировката Верстапен даде най-добро време – 1:18.429 мин

Зад него бяха Ръсел, Перес, Даниел Рикиардо, Хамилтън, Льоклер, Сайнц. Осма и девета позиция заемаха пилотите на Уилямс Логан Сарджънт и Алекс Албон. Норис бе десети.

Температурата на пистата достигна 45 градуса – качваше се значително по-бързо от тази на въздуха, която бе 21 градуса. 17 минути преди карирания флаг Албон записа най-доброто време в сесията – 1:17.957 мин. Пилотът на Уилямс подобри постижението на Верстапен с 0,472 сек. Естебан Окон изхвърча от пистата и мина през зона за сигурност. Успя да се върне на трасето и продължи.

Последният четвърт час за подготовка бе посветен на квалификационни симулации. Норис даде четвърто време, Ботас излезе трети. Ръсел стана втори, на 0,291 сек от Албон. Верстапен се върна начело с 1:17.887 мин.

Тежък трафик влияеше на обиколките в края на сесията. Присъствието на други болиди попречи на Перес, който бе трети – на 0,139 сек от съотборника си. Пилотите на Ферари попаднаха на съперници по трасето.

Сайнц връхлетя Строл и се завъртя, след което каза по радиото, че това би трябвало да е наказание за пилота на Астън Мартин без значение, че е в тренировка.

До края на тренировката Верстапен остана начело пред Албон и Перес. Следваха Ръсел, Пиастри, Ботас, Юки Цунода. Топ 10 допълниха Ландо Норис, Даниел Рикиардо и Хамилтън.