Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Верстапен начело и във втората сесия в Мексико

Верстапен начело и във втората сесия в Мексико

2777
0
Макс Верстапен
Макс Верстапен; снимка: Ред Бул Контент Пуул

Макс Верстапен бе най-бърз и във втората свободна тренировка през уикенда за Гран при на Мексико. Зад пилота на Ред Бул се класираха Ландо Норис с Макларън и Шарл Льоклер (Ферари).

Температурата на въздуха се бе качила до 27 градуса, тази на пистата бе 40 градуса в началото на втората сесия. Болидите на Астън Мартин отново бяха първи на трасето, придружени бързо и от останалите пилоти. И в тази сесия отборите имаха на разположение експериментални гуми на Пирели от типа C4 за 2024 г. Публиката, вече изпълнила трибуните на Аутодромо Ерманос Родригес, отново бурно приветства Серхио Перес при появата му на трасето.

Първото време за тренировката бе на Джордж Ръсел – 1:21.618 мин. Той се върна в кокпита си, в който в предходната сесия бе Фредерик Вести. Постижението му бързо бе подобрено и същинската работа започна още в първите минути.

„Мисля, че тук вали“, обади се Макс Верстапен по радиото.

Оказа се, че наистина вали, особено в питлейна, докато голямата част от трасето оставаше суха. Дъждът идваше на облаци, струпали се точно над гаражите, докато слънце огряваше трибуните.

След първите 10 минути Верстапен пак бе начело – с 1:20.085 мин

Ландо Норис се нареди само на 0,024 сек зад него. Трети бе Алекс Албон (Уилямс), който направи впечатление още в първата тренировка. Всички пилоти вече имаха бързи серии и съответно времена. Междувременно Албон излезе пръв с 1:20.075 мин. Повечето пилоти на този етап бяха с експерименталните гуми, а лекото преваляване премина.

Верстапен сложи медиум и се върна на първото място в подреждането с 1:19.511 мин. Той обаче не бе доволен, тъй като в бързия си тур попадна на Фернандо Алонсо на пистата. Също със средните по твърдост гуми, предоставени от Пирели на отборите за уикенда в Мексико, Шарл Льколер даде второ време. Пилотът на Ферари бе на 0,1 сек от Верстапен. Трети се нареди Даниел Рикиардо (+0,213 сек). Люис Хамилтън пък каза по радиото, че води истинска борба с колата си на трасето и няма сцепление.

Албон, Оскар Пиастри и Логан Сарджънт сложиха софт около 20-ата минута от втория час за подготовка на Аутодромо Ерманос Родригес. Австралийският пилот на Макларън записа 1:19.163 мин с меките гуми, което на този етап бе най-доброто време (-0,348 сек от постижението на Верстапен). Албон със софт се доближи на 0,283 сек. На пистата Алонсо изтърва колата си в девети завой, завъртя се и прехвърча през зона за сигурност. Успя да я овладее и се върна на трасето.

В средата на сесията Валтери Ботас зае третата позиция (със софт). Перес бе в бърза обиколка, но сбърка

Обади се на тима си, че излезе настрани на последния завой. През това време Льоклер излезе трети, като тази позиция се оказа особено оспорвана през втората тренировка.

Малко повече от 20 минути преди карирания флаг от Астън Мартин казаха на Алонсо, че има време за около 10 обиколки преди да завали. Двукратният световен шампион бе в дълга серия и последен в класирането.

Повечето пилоти бяха в дълги серии. 16 минути преди края на тренировката Ръсел се обади, че на пистата започва да вали. Имаше предположение, че е възможно и да се засили. Тази прогноза не се сбъдна и работата продължи спокойно. Размествания в класирането нямаше и камерите проследяваха в такива моменти младите пилоти, взели участие в първата тренировка на Аутодромо Ерманос Родригес.

До края на сесията отборите продължиха да работят по програмата си за неделната Гран при. Шансът за повече време за подготовка бе използван от всички след проблемите в Остин. Наличието на спринт там не позволи на практика на никого да свърши обичайната работа по болида си преди квалификацията, след която болидите вече са в условия на закрит парк.

Програмата предопредели и липсата на бързи обиколки за сметка на дългите серии. В последните обиколки и отново заваля. Верстапен остана начело през Норис и Льоклер. Следваха Ботас, Перес, Рикиардо, Хамилтън. Топ 10 допълниха Окон, Пиастри и Ръсел.