Начало Избрани Верстапен бе обявен за двукратен световен шампион след тоталния хаос в Гран...

Верстапен бе обявен за двукратен световен шампион след тоталния хаос в Гран при на Япония

5010
0
Макс Верстапен, Ред Бул
Макс Верстапен, снимка Ред Бул Контент Пуул

Макс Верстапен бе обявен за двукратен световен шампион след тоталния хаос в Гран при на Япония. Пилотът на Ред Бул потегли от полпозишън и водеше от старта до финала в съкратената заради дъжд надпревара на пистата Сузука. Шарл Льоклер пресече финала на второ място пред Серхио Перес, но бе наказан с 5 секунди заради пресичане на последния шикан на трасето. По този начин Верстапен гарантира защитата на световното първенство.

Пилотът постави под съмнение твърденията, че е спечелил световния шампионат, тъй като състезанието в Япония продължи около 28 от предвидените 53 обиколки. Това е 52% от предварителната състезателна дистанция. В такъв случай пилотите трябва да получат 1/2 от оригиналния брой точки.

От друга страна, F1 въведе нови правила за сезон 2022. Според тях ще бъдат присъждани по-малко точки, ако се изминат по-малко от 75% от състезателната дистанция. Въпреки това ФИА потвърди, че в днешното състезание ще бъдат раздадени пълния брой точки.

„Правилата относно намаленото разпределение на точките (член 6.5) се прилагат само в случай на спиране на състезанието, което не може да бъде възобновено““, каза говорител на ФИА в изявление за RaceFans. „Заради това се присъждат пълни точки и Макс Верстапен е официален световен шампион.“

„Просто съм щастлив, че накрая успях да се състезавам. Валеше доста силен дъжд и ни беше много трудно да караме. За щастие навъртяхме доста обиколки. Колата ,и просто летеше. Доволни сме от победата тук, но се радваме, че феновете останаха наоколо през цялата пауза“, каза Верстапен преди да разбере за наказанието на Льоклер.

„Радвам се, че имахме състезание. Да си тръгнеш оттук без да караш щеше да е ужасно. Щеше да е страхотно да спечелим шампионата тук, но все още имаме шанс в следващото състезание“, добави Макс Верстапен.

Малко след като коментира случилото се в състезанието, Верстапен разбра, че вече е двукратен световен шампион след наказанието на Льоклер.

„Това е лудост:, каза Верстапен на подиума. „Имаше много смесени емоции. Разбира се, успях да спечелих състезанието, но поглеждайки назад, видях, че съм триумфирал и шампионата. Тази година става все по-невероятна.“

Нидерландецът все още не можеше да повярва, че разполага с толкова доминиращ автомобил тази година.

„Толкова съм благодарен на всички, които допринесоха за този успех не само тук, но и във фабриката в Милтън Кийнс, която работи на пълни обороти“, каза той.

„Свършихме страхотна работа с Хонда през цялото време, за да се подобряваме постоянно и да спечелим два поредни пъти с тях. Също така успяхме да спечелим и в Япония, което е толкова емоционален момент“, допълни Макс Верстапен.