Начало Избрани Верстапен грабна победата в съкратеното състезание на Сузука

Верстапен грабна победата в съкратеното състезание на Сузука

3344
0
Макс Верстапен, Ред Бул

Макс Верстапен спечели съкратената надпревара на пистата Сузука. Пилотът на Ред Бул потегли от първа позиция и водеше от старта до финала на мокрото японско трасе и пресече пръв старт-финалната линия. Втори финишира Шарл Льоклер а трети Серхио Перес. Пилотът на Ферари получи 5-секундо наказание, което го прати на трето на трето място и на практика гарантира втората световна титла на Верстапен.

Условията преди началото на Гран при на Япония бяха мокри заради превалявания преди старта на надпревара. Трасето не бе толкова наводнено, за да наложи отлагане на стартовата процедура. Малко преди старта стана ясно, че Пиер Гасли ще стартира от бокса заради смяна на задно крило и други компоненти от неговия болид.

Льоклер имаше по-добра стартова реакция от Верстапен, но нидерландецът атакува от външната страна и си върна първото място. Зад тях Перес се справи със Сайнц, a Фетел се завъртя след удар с Алонсо. Строл направи невероятно потегляне и спечели няколко позиции. Магнусен също се справи отлично на мократа писта Сузука.

Драмите на Сузука започнаха още в края на обиколка №1. Карлос Сайнц се завъртя на изхода от фибата и удари в стените след вероятен аквапланинг. Гасли мина през рекламно табло, а Албон спря в зоната за сигурност заради технически проблем. Инцидентите доведоха до появата на сейфти кар.

В началото на третата обиколка надпреварата в Япония бе спряна заради инцидентите и пораженията по предпазните ограждения. Междувременно дъждът на трасето ставаше все по-силен и интензивен.

Дъждът на пистата Сузука се усилваше. По време на червения флаг медицинският автомобил направи няколко обиколки на наводненото трасе, а маршалите премахнаха болида на Карлос Сайнц. За момента нямаше никакви признаци надпреварата да бъде рестартирана.

30 минути след червения флаг в Гран при на Япония рейс контролът обяви, че надпреварата ще бъде рестартирана зад колата за сигурност.

Рестартът на състезанието бе отложен за поне още 10 минути.

Прекъсването на Гран при на Япония 2022 продължи повече от час. По време на червения флаг състезателите намираха различни занимания, с които са си уплътнят времето. Феновете около трасето продължаваха да стоят по своите места и да очакват старта на надпреварата.

По време на прекъсването Цунода помаха на публиката. Пилотът на Алфа Таури с нетърпение очакваше да се състезава в първата си домашна Гран при.

След близо двучасово прекъсване, рейс контролът обяви, че състезанието ще бъде рестартирано зад автомобила за сигурност в 16:15 часа местно време.

Пилотите бяха попитани какви са условията на трасето. Отговорът им беше, че състоянието на пистата е по-добро дори от старта на надпреварата. Ботас заяви, че видимостта още е лоша когато си зад няколко автомобила. Дължината на състезанието ще бъде около 45 минути.

След рестарта Верстапен поведе пред Льоклер, Перес, Окон, Хамилтън, Алонсо, Ръсел, Рикиардо, Цунода, Шумахер и Магнусен. Фетел и Латифи минаха направиха спиране за гуми интермедия. Пилотът на Астън Мартин бе разследван от комисарите заради опасно освобождаване от механиците, но не получи санкция. Норис и Ботас също смениха своите гуми.

35 минути преди края на надпреварата почти всички състезатели сложиха интермедии с изключение на Алонсо, Рикиардо, Шумахер и Жу. Германецът остана на пистата с гуми за мокро и бе изпреварен от Верстапен и Льоклер.

Шумахер продължаваше да губи позиции заради гумите за мокра писта. В челото Верстапен водеше пред Льоклер, Перес, Окон, Хамилтън, Фетел, Алонсо, Латифи, Норис и Цунода.

Верстапен увеличи темпото си водеше с 10 секунди пред Льоклер. Монегаскът се оплака от работата на интермедиите. Перес продължаваше да заема третата позиция, следван от Окон. Французинът се защитаваше от Хамилтън, а Фетел- от Алонсо. Латифи продължаваше да е осми, докато Ръсел изпревари Норис и Цунода.

Окон продължаваше да се защитава от Хамилтън, който се затрудняваше да го изпревари заради ниската топ скорост на болида на Мерцедес. Верстапен продължи да увеличава разликата си пред Льоклер. Състезателят на Ферари продължаваше да изпитва затруднения с гумите интермедия и бе догонен от Перес. Част от състезателите направиха ново спиране в бокса.

До края на съкратената надпревара в Япония Верстапен контролираше темпото си и записа първи успех на пистата Сузука, което е собственост на Хонда. Подиумът бе допълнен от Льоклер, който се опази от атаките на Серхио Перес. Монегаскът мина напряко през шикана и получи наказание от 5 секунди, което го прати на трета позиция.

Четвърти финишира Естебан Окон. Пилотът на Алпин задържа зад себе си Люис Хамилтън. Шести финишира Себастиан Фетел, следван от Фернандо Алонсо, Джордж Ръсел, Николас Латифи и Ландо Норис.