Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Верстапен: Беше много трудно. Условията бяха много близки с тези от вчерашната...

Верстапен: Беше много трудно. Условията бяха много близки с тези от вчерашната квалификация

1128
0
Макс Верстапен
Макс Верстапен, снимка Георги Тодоров/Lapbg

Макс Верстапен спечели спринтовата квалификация в Белгия. Пилотът на Ред Бул се справи отлично в променливите условия на белгийското трасе. Това бе втори успех в такава сесия за Верстапен, който е фаворит за спечелването на спринтовото състезание по-късно днес.

Началото на сесията бе забавено с около 40 мин. заради лошите метеорологични условия. По това време на пистата имаше трактор и камион, които премахнаха застоялата вода по трасето. От ФИА дори обявиха, че при евентуална отмяна на спринтовата квалификация ще бъдат взети резултати от вчерашната квалификационна сесия

Верстапен прескочи с лекота първите два сегмента от спринтовата квалификация. Нидерландецът отново показа отлична скорост на изсъхващото трасе в Белгия. Подобно на всички останали, пилотът на Ред Бул заложи на меки сликове в последния сегмент от спринтовата квалификация.

Верстапен реши да започне последен своята обиколка на все по-сухата писта в Белгия. Нидерландецът натискаше максимално и в крайна сметка зае първото място в спринтовата квалификация. Така той ще потегли от най-предна позиция в спринтовата надпревара, която ще се проведе по-късно днес.

„Беше много трудно. Условията бяха много близки с тези от вчерашната квалификация“, сподели Верстапен. „Малко по-късно можеше да се премине към сликове. Въпреки това останахме спокойни. Разликата не беше толкова голяма, колкото вчера, но нямаше нужда да рискуваме абсолютно всичко“, продължи Верстапен. „Вероятно бях малко по-внимателен във втория сектор, но все пак съм на полпозишън, което е от най-голямо значение.“

Прогнозите са да има нови валежи преди и по време на спринтовото състезание. Стартът на кратката надпревара беше отложен с 35 мин. заради забавянето на днешната квалификационна сесия.

„Ставаше все по-добре и по-добре, но завои 8 и 9 все още бяха супер хлъзгави“, обясни Верстапен. „Всичко е наред. Ще видим дали следобед ще вали отново. Ще се опитаме да стартираме добре и да имаме ясна визия, което ще е много важно, ако спринтът се проведе на мокро“, завърши Макс Верстапен.

Съотборникът на Верстапен Серхио Перес остана осми след края на спринтовата квалификация в Белгия. Пилотът на Ред Бул записа своя резултат по-рано от всички останали, което обаче му изигра лоша шега.

„Беше пълна бъркотия. Имаше супер опасна ситуация, в която попаднах с една суха линия и хората просто спряха. Разликата в скоростта беше огромна“, каза Перес.

„След това започнах последната си обиколка зад Шарл, така че нищо не можех да направя и просто седях там. Това не беше добре. За съжаление, не успяхме да уцелим правилния момент на излизане на пистата“, завърши Серхио Перес.