Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Верстапен: Боря се с проблеми със зрението от катастрофата на Силвърстоун насам

Верстапен: Боря се с проблеми със зрението от катастрофата на Силвърстоун насам

3183
0
Макс Верстапен, Ред Бул
Макс Верстапен, снимка Ред Бул Контент Пуул

Макс Верстапен разкри някои трайни последици от инцидента на Силвърстоун през 2021 г. Пилотът на Ред Бул заяви, че понякога има проблеми със зрението след тежкия инцидент, който претърпя след контакт с Люис Хамилтън.

Верстапен и Хамилтън водеха оспорван двубой за световната титла през сезон 2021. Един от най-ярките моменти през тази битка беше Гран при на Великобритания. Тогава Верстапен потегли по-добре от своя съперник и го изпревари от външната страна. Хамилтън обаче не остави достатъчно място на нидерландеца. В резултат на това имаше удар, след който Верстапен беше изпратен в предпазните ограждения на завоя Копс

Инцидентът на Верстапен беше изключително тежък. Според официалните данни, ударът на пилота на Ред Бул е бил 51G. Въпреки тежката катастрофа, Верстапен излезе само от своя болид, след което бе откаран в болница за прегледи.

Досега изглеждаше, че Верстапен не е имал никакви поражения след инцидента. Наскоро обаче той разкри, че има проблеми със зрението след този инцидент. Те се проявяват особено на неравни писти или на такива с многобройни реклами пана.

„Боря се с проблеми със зрението от катастрофата на Силвърстоун насам. Те се проявяват особено на неравни писти или такива с много рекламни табла покрай трасето“, сподели Верстапен.

Състезателят на Ред Бул спомни как проблемът го е засегнал по време на Гран при на САЩ по-късно през годината. Той призна, как като сериозността на проблема дори го накарала да обмисли оттегляне по средата на състезанието. В крайна сметка Верстапен спечели надпреварата на пистата в Остин и се справи с Хамилтън.

„В това състезание се борех не само с Люис, но и с размазаните образи. Беше като да карам моторна лодка със скорост от 300 км/ч.“

„Никога не съм го споменавал преди. В продължение на няколко обиколки беше толкова лошо, че сериозно обмислях да паркирам автомобила. Единственото нещо, което ми помогна, беше да се съсредоточа върху дишането си, докато Люис беше точно зад мен. Това беше важна победа, от която отчаяно се нуждаех в борбата за шампионската титла“ добави пилотът на Ред Бул.

Верстапен не спечели последните два старта от кампанията. Нидерландецът започна да изостава и да води повече битки с пилотите на Мерцедес и Макларън. Затова той призова отборът да бъде фокусиран върху развитието на RB20

„Трябва да продължим да внасяме нови части. Знам, че те ще дойдат и се надявам, че ще бъдат по-добри от тези на другите отбори“, каза той.

„Отказвам да повярвам [че не можеш да намериш повече производителност]. В този случай ставаш мързелив. Убеден съм, че всички във фабриката се стараят да вкарат частици от производителността в автомобила. Ясно е, че има много умни хора в другите отбори, които правят същото.“

Ред Бул не може да развива толкова автомобила, колкото своите конкуренти. Тъй като стана шампион при конструкторите, тимът разполага с най-малко часове, които да прекара във въздушния тунел. Същевременно Мерцедес и Макларън разполагат с повече, след като финишираха втори и четвърти през миналия сезон.

„Естествено, винаги би помогнало да имам повече време. Правилата са така направени, че винаги се опитват да забавят отбора победител“, коментира Верстапен.

„Честно казано, когато сте тези, които преследват, сте щастливи, че е така. А когато сте тези, които водят, и ви настигат по време на сезона, това не е толкова приятно. Но просто така са написани правилата. Всички са съгласни с тях и просто трябва да продължиш напред“, заключи Макс Верстапен.