Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Верстапен готов да си тръгне от спорта ако F1 продължи да променя...

Верстапен готов да си тръгне от спорта ако F1 продължи да променя формата на състезателните уикенди

6147
0
Макс Верстапен
Макс Верстапен; снимка: Ред Бул Контент Пуул

Макс Верстапен е готов да си тръгне от Формула 1 ако ръководството на спорта продължи да променя формата на състезателните уикенди, заяви самия пилот. В Австралия, където тази седмица е трети кръг от световния шампионат за 2023 г., се разбра, че се обсъжда нов вариант конкретно за надпреварите със спринт. Обсъжда се включването на втора квалификация на мястото на съботната свободна тренировка. Ако бъде финализиран навреме, може да се използва още в Азербайджан, където ще е първият спринт за сезон 2023.

Преди това Стефано Доменикали коментира, че се търсят начини екипите и пилотите да се борят за нещо – точки или бонуси, все още не е изяснено – и в сесиите извън квалификации и състезания. Тоест да има шоу елемент вместо само настоящата работа на отборите, подредена според изискванията на инженерите. Верстапен коментира пред португалската Спорт ТВ, че толкова промени не му харесват.

„На мен ми стига и основното състезание. Според мен така е далеч по-добре по отношение на вълнението. Надявам се да няма прекалено много промени. В противен случай няма да съм наоколо още дълго време“, заяви Верстапен

Двукратният световен шампион не крие, че не харесва спринта. Изборът на Баку за първия спринт през 2023 г. пък бе критикуван от шефа на Ред Бул Кристиан Хорнер.

„Нелепо е първият спринт за годината да е на улична писта като тази в Азербайджан. От гледна точка на шоуто и на феновете вероятно ще е едно от най-вълнуващите спринтови състезания през сезона. От гледна точка ограниченията на разходите обаче може да струва безобразно скъпо. Лесно е да потрошиш колите по онези улици“, заяви Хорнер.

„Но това е част от предизвикателството и задачите, които имаме. Надявам се да изчистим формата за предстоящите спринтове. Да ги направим малко по-динамични. Знам, че спортните директори се трудиха упорито и се надявам да си довършат работата. Но спринт в Азербайджан е нещо, с което трябва много да се внимава“, каза още шефът на Ред Бул.