Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Верстапен спечели и Гран при на Австрия

Верстапен спечели и Гран при на Австрия

3954
0
Макс Верстапен, старт, Гран при на Австрия
снимка: Ред Бул Контент Пуул

Макс Верстапен спечели и Гран при на Австрия, девети кръг от световния шампионат на Формула 1 за 2021 г. Втори зад пилота на Ред Бул финишира Валтери Ботас (Мерцедес). Трети се нареди Ландо Норис с Макларън.

Времето в началото на надпреварата бе напълно различно от това по време на съботната квалификация. Температурата на въздуха бе 20 градуса, тази на пистата – едва 35 при 52-53 вчера следобед. Според официалната прогноза шансът за дъжд бе 60%, над пистата имаше доста облаци.

Джордж Ръсел се обади след излизането си от бокса, че нещо не е наред в колата му. От питуола на Уилямс отговориха, че не виждат никакъв проблем в данните.

На грида пилотите от първа до пета позиция бяха с медиум, както и Ръсел. Пиер Гасли, Юки Цунода, Ланс Строл и Себастиан Фетел бяха със софт. Карлос Сайнц и Кими Райконен бяха предпочели хард. Останалите също бяха с медиум.

Макс Верстапен поведе чисто на старта, следван от Ландо Норис

Люис Хамилтън опита да атакува Серхио Перес, мексиканският пилот се защити. Гасли атакува Валтери Ботас, но не успя да го изпревари. Естебан Окон спря встрани от пистата, след като се оказа в сандвич между Хаас и Алфа Ромео и предното му крило бе счупено. Излезе кола за сигурност, Антонио Джовинаци направи бокс и сложи гуми хард.

Сейфти карът се прибра в края на втората обиколка. Перес атакува Норис и се стигна до удар, при който пилотът на Ред Бул излетя от пистата.

„Той просто ме избута“, оплака се Серхио по радиото.

Мексиканският пилот се върна в колоната на десето място, докато Верстапен начело даваше последователни бързи обиколки. Авансът му спрямо Норис бе 3 секунди. Хамилтън се доближи до пилота на Макларън на под секунда.

В 13-ата обиколка Цунода мина през бокса и сложи хард. Гасли стори същото в следващия тур. Норис попита по радиото какво да направи, за да задържи Хамилтън. Перес пък вече бе осми и водеше битка с Шарл Льоклер за седмото място.

В 18-ия тур Фетел бе в бокса, изборът пак бе хард. Верстапен вече бе на над 8 секунди пред Норис. Хамилтън продължаваше да е трети, следван от Ботас, Даниел Рикиардо, Льоклер, Перес, Сайнц, Ръсел, Райконен.

Хамилтън изпревари Норис точно, когато бе обявено, че пилотът на Макларън е наказан с 5 секунди за инцидента с Перес. Ландо се обади, че задните му спирачки почти са се подпалили.

В 30-ата от 71 обиколки Верстапен бе на 11 секунди пред Хамилтън

В 31-ата Норис бе в бокса, изтърпя си наказанието, сложи хард. Същите гуми взе и Ботас, който мина пред британеца. В 32-ия тур и Хамилтън направи спиране в пита, сложи хард. Верстапен бе извикан веднага след това и се върна като лидер в колоната.

В 37-ата обиколка Верстапен водеше пред Хамилтън (+12,8 сек, англичанинът получи съобщение, че може би има някакви щети отзад вляво на колата), Ботас, Норис. Местата от пето до седмо заемаха Льоклер, Сайнц и Райконен – и тримата без бокс. Топ 10 допълваха Гасли, Рикиардо и Перес.

Ботас бе предупреден да се пази от бордюра на 10-ти завой, тъй като проблемът с колата на Хамилтън вероятно бе от преминаване от там.

Льоклер излезе от пистата при битка с Перес за осмото място. Пилотът на Ферари наруга съперника и попита дали колата му е наред. Стюардите наказаха състезателя на Ред Бул с 5 секунди.

Льоклер пак атакува Перес, водиха битка гума до гума в продължение на няколко завоя, докато пилотът на Ферари пак се озова в чакъла. Серхио получи още една санкция от 5 секунди.

В 51-ата обиколка Ботас получи съобщение, че вече може да изпревари Хамилтън, който бе казал по радиото, че едва ли ще успее да издържи до края с тези гуми. В 54-ия тур и Норис изпревари Хамилтън

Люис направи втори стоп. В 61-ия тур същото стори и Верстапен. 7 тура преди финала Макс водеше с над 10 секунди пред Ботас. Авансът на Валтери бе 1,2 сек спрямо Норис.

До края на състезанието Алонсо успя да изпревари Ръсел и да вземе последната точка. Сайнц настигна Рикиардо и след няколко опита го изпревари в последния тур, взимайки шестото място. В самия край имаше удар между Райконен и Фетел. Пилотът на Астън Мартин бе почти цяла дължина пред Алфа Ромео-то, когато финландецът го удари.