Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Верстапен ще потегли от първа позиция в спринта на COTA

Верстапен ще потегли от първа позиция в спринта на COTA

3194
0
Макс Верстапен
Макс Верстапен; снимка: Ред Бул Контент Пуул

Макс Верстапен бе най-бърз в квалификацията за спринта на Circuit of the Americas в Остин, Тексас. До пилота на Ред Бул на първа редица ще застане Шарл Льоклер (Ферари). Трети и четвърти се класираха Люис Хамилтън (Мерцедес) и Ландо Норис (Макларън).

Условията в началото на квалификацията, която определи реда на стартиране за спринта, бяха подобни на тези в петък. Слънчево и ясно време, 32 градуса температура на въздуха, 37 градуса на пистата. На изхода от питлейна отново се образува опашка. В SQ1 всички бяха с гуми медиум.

Първото време бе на Люис Хамилтън – 1:36.402 мин. Шарл Льоклер го изпревари с 0,100 сек по-добро постижение

Карлос Сайнц излезе втори, на 0,020 сек от съотборника си във Ферари. Макс Верстапен на свой ред оглави подреждането с 1:35.997 мин. Джордж Ръсел се обади по радиото, че чува всички инженери.

„Шов (Андрю Шовлин – оперативният директор на Мерцедес, б.р.), чувам те в радиото, както и всички останали по време на обиколката“, каза Ръсел, който бе записал четвърто време.

След като всички пилоти записаха бърди обиколки в зоната на изпадащите бяха Валтери Ботас, Кевин Магнусен, Даниел Рикиардо, Ланс Строл и Логан Сарджънт. При последните размествания Рикиардо успя да се измъкне в последния момент. Строл също успя да излезе напред, а от SQ1 отпаднаха Нико Хюлкенберг, Магнусен, Ботас, Юки Цунода (който пак ругаеше трафика по радиото) и Сарджънт. Шарл Льоклер направо поиска наказание за Ръсел, който му се изпречи, а Алекс Албон приключи първия сегмент с трето постижение.

От рейс контрола съобщиха, че разследват 9 пилоти за неспазване на зададеното предварително делта време – Ръсел, Албон, двата Хаас-а, Пиер Гасли, Оскар Пиастри, Ботас, Цунода и Серхио Перес.

И в SQ2 гумите пак бяха медиум. Верстапен пръв направи бърз тур – 1:35.181 мин

Льоклер даде второ време, на 0,205 сек от пилота на Ред Бул. Сайнц бе трети (+0,361 сек). Половината класирали се във втория сегмент състезатели още нямаха времена и имаха само по един опит. Минута и половина преди края на SQ2 Верстапен се завъртя, прелетя през зона за сигурност, но се върна на пистата в посоката на движение и продължи.

Финалните опити изведоха Гасли и Албон от зоната на изпадащите. Под чертата останаха Рикиардо, Фернандо Алонсо, Естебан Окон, Строл и Гуаню Жу.

В началото на SQ3 пистата остана тиха – пилотите в топ 10 изчакваха

Сложиха най-накрая меки гуми. Отново Верстапен излезе пръв и зададе темпото с 1:34.538 мин. Норис бе на 0,101 сек, Пиастри – на 0,356. Льоклер излезе втори – по-бавен само с 0,055 сек от Верстапен.

Хамилтън даде трето време, излизайки пред пилотите на Макларън. Сайнц се нареди шести, следван от Перес, Ръсел, Албон и Гасли.