Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Верстапен иска да купи шампионски болид на Ферари

Верстапен иска да купи шампионски болид на Ферари

2778
0
Макс Верстапен
Макс Верстапен; снимка: Ред Бул Контент Пуул

Макс Верстапен се обърна към Ферари със специална молба. Пилотът на Ред Бул призна, че иска да купи един от шампионските болиди на Скудерията- F2004. Верстапен дори се пошегува, че очаква обаждане Джон Елкан, в което ще го попита дали може да се сдобие с този невероятен автомобил.

Верстапен направи дебюта си в F1 през 2015 г. Оттогава той е част от семейството на Ред Бул и няма признаци, че ще го напусне скоро. Договорът на Верстапен с австрийския отбор е до края на сезон 2028. След това има вероятност трикратният световен шампион да сложи край на кариерата си и да се занимава с други неща

Мнозина анализатори предполагат, че Ферари се нуждае от състезател от калибъра на Верстапен. Някои дори „подтикнаха“ Скудерията да опита да привлече нидерландеца. Но в момента това на практика е невъзможно, особено ако се направи сравнение между представянето на автомобилите на Ред Бул и този на Ферари. В допълнение, отборът от Маранело трябва да развърже кесията, за да успее да убеди Верстапен. В момента нидерландецът е най-скъпоплатения пилот от F1. Предполага се, че годишната заплата на Макс е в порядъка на 50 млн. евро.

Макар че кара за Ред Бул, Верстапен проявява интерес към автомобилите на Ферари. Знае се, че той притежава две спортни коли на италианската марка. Едната е Ферари Монца SP2, която струва над 1.5 млн. евро. През зимата Верстапен се сдоби и с Ферари SF90 Stradale– автомобил с хибридна задвижваща система и мощност до 1000 к.с.

Освен двете машини на Скудерията, Верстапен има още няколко интересни автомобила в колекцията си. Тук се включват Renault R.S.01, Nissan GT-R, Porsche 911 GT3 RS и Aston Martin Valkyrie.

Наскоро трикратният световен шампион разкри, че иска да притежава в колекцията си един от шампионските болиди на Ферари- F2004. Това е автомобил, с който Михаел Шумахер печели последната си световна титла в F1. Освен това с него германецът поставя рекорда за най-много спечелени победи за един сезон- 13. Миналата година това постижение бе подобрено именно от Макс.

„Бих искал да имам в гаража си всички автомобили на Ред Бул, с които съм печелил Световния шампионат във Формула 1“, сподели Верстапен пред Гадзета Дело Спорт. „В искам да притежавам и Ферари F2004 на Михаел Шумахер. Това е наистина невероятен автомобил. Но честно казано не знам как бих я купил.

„Това е обръщение и към [президента на Ферари] Джон Елкан- надявам се да прочете това интервю и може би да ми се обадите“, добави пилотът на Ред Бул.

Разбира се, цената на един такъв автомобил няма да е никак малка. Преди години Себастиан Фетел също изрази интереса си към Ферари F2004. В крайна сметка четирикратният световен шампион се отказа от намерението си, тъй като този болид е бил твърде скъп.