Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Верстапен: Беше ключово да направя добър старт

Верстапен: Беше ключово да направя добър старт

2005
0
Макс Верстапен
Макс Верстапен, снимка: Ред Бул Рейсинг

Макс Верстапен спечели първата си победа за настоящия сезон като завърши на повече от 20 секунди пред Хамилтън. Нидерландецът стартира от трета позиция, но след страхотен старт излезе начело в първи завой. Той успя да удържи преднината си до края без особени затруднения, с изключение на грешка зад колата за сигурност заради която едва не загуби лидерската си позиция.

„Беше ключово да направя добър старт. Това бе изненадващо за мен, тъй като миналия сезон имахме проблеми при стартовете на мокро. Мисля че през зимата и в началото на годината със сигурност сме подобрили това, което е много добре. След това бе трудно да вземеш решение кога да смениш интермедията за сликове, защото видях някои пилоти с гуми за сухо, но те изпитваха затруднения.“

„Не беше лесно, но щом сложихме сликовете всичко бе наред. Разбира се, имахме червен флаг заради многото останки във втори завой. Предимството, което бях натрупал изчезна. След това имах този момент на рестарта. Това беше скришна тактика да загрея гумите си“, пошегува се Верстапен.

Стартиралият от първа редица за пръв път в кариерата си, Серхио Перес, не успя да завърши в точките. Той загуби позиция от Макс на старта и от Льоклер няколко обиколки по-късно след грешка. Той бе четвърти след рестарта, но сгреши, движейки се зад пилота на Ферари и излезе от пистата, с което падна до 14-та позиция.

Мексиканецът също получи 10-секундно наказание в началото, след като изпревари две коли зад кола за сигурност. Докато изпълняваше наказанието, той смени и волана си, защото имаше проблеми с него в първата част от състезанието.

„Няма какво толкова да кажа, аз обърках нещата. Много съм разочарован със себе си и съжалявам за отбора. Със сигурност щяхме да бъдем на подиума, нямам какво повече да кажа.“

Шефът на тима, Кристиан Хорнер, сподели че чувствата му относно резултата са смесени. Той бе изключително доволен от представянето на Макс и посочи неговата смелост при атаката в първи завой като причина за победата днес. В същото време, той смята че Ред Бул е трябвало да вземат повече точки от Мерцедес днес. Австрийският тим в момента е на втора позиция при конструкторите с изоставане от 7 точки.