Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Верстапен: Мерцедес можеше да спечели с по-добра стратегия

Верстапен: Мерцедес можеше да спечели с по-добра стратегия

3512
0
Люис Хамилтън, Макс Верстапен, Ландо Норис
Люис Хамилтън, Макс Верстапен и Ландо Норис; снимка: Ред Бул Контент Пуул

Макс Верстапен трябваше да се потруди, за да постигне 50-ата победа в кариерата си. Нидерландският пилот на Ред Бул имаше проблем със спирачките, който го мъчеше по време на Гран при на САЩ. Той стартира от шесто място на стартовата решетка и вървеше силно, но през голяма част от състезанието на Circuit of the Americas се оплакваше от спирачките си. Неколкократно се скара и на рейс инженера си Джанпиеро Ламбиазе да не му говори точно докато спира.

„През цялото състезание се борих със спирачките“, потвърди след финала Верстапен

„На това трасе има доста места, където може да се спира, а усещането при мен не бе същото като в събота. Това определено направи надпреварата ми по-трудна. Видяхте колко напрегнато бе и накрая. Изпреварването на изостанали болиди допълнително усложнява нещата, когато и гумите ти са износени. Никой не се старае нарочно да си прецака гумите, разбира се. Но при моите грижи със спирачките ми отне известно време, докато открия някакво средно положение“, продължи Верстапен.

„Невероятно е да спечеля 50-та победа. Много се гордея, разбира се и ще продължим да работим за още успехи“, допълни той.

Верстапен отбеляза темпото на Мерцедес и Люис Хамилтън по време на Гран при на САЩ.

„Те със сигурност можеха да спечелят, ако стратегията им бе по-добра. Мисля, че през целия уикенд бяха много бързи. Още повече, че аз се борех с проблемите със спирачките, което се отрази на темпото ми. Но мисля, че като цяло скоростта им бе много силна през изминалия уикенд“, коментира Верстапен

Хамилтън бе дисквалифициран от Гран при на САЩ заради прекалено износена планка на пода на колата си. И той, и тимът му обаче заявиха, че има напредък по отношение поведението и скоростта на F1 W14, което е добър знак за работата им за 2024 г.

Дисквалификацията на Хамилтън помогна на Серхио Перес да напредне с едно място в класирането на Гран при на САЩ и да увеличи разликата в генералното класиране спрямо седемкратния световен шампион. Четири кръга преди края на първенството за 2023 г. мексиканският пилот има 39 точки аванс.

„На моменти имах наистина силно темпо, но все още ни липсва постоянство. Беше трудна надпревара. Ферари изглежда има подобрение, но според мен и ние направихме стъпка напред спрямо съботата. Беше трудно да се изпреварва. Според мен имаше няколко варианта за пресичаща стратегия и трябва да обсъдя това с отбора. Но като цяло сме оптимисти за предстоящите стартове“, каза Перес.